26 Crypto-ATM’s in VK zijn gesloten na gecoördineerd onderzoek

De Finanancial Conduct Authority, of FCA afgekort, is de financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk (VK). Sinds het begin van dit jaar heeft deze toezichthouder 26 van de in totaal 34 crypto-geldautomaten die ze bezocht en geïnspecteerd hebben gesloten.

Ultimatum is afgegeven

De exploitanten van dergelijke crypto-geldautomaten hebben naar verluidt een ultimatum gekregen van de FCA om te voldoen aan de vastgestelde voorschriften, of om alle illegale operaties in het land simpelweg stop te zetten.

Nadat de deadline van deze ultimatum verlopen is, heeft de FCA tot op heden 36 crypto-geldautomaten onderzocht, waarvan de meeste dus inmiddels ook gesloten zijn.

#Crypto ATMs operating without FCA registration are illegal. The action we’ve taken over the past few months and wider work shows that we will act to stop illegal activity. #cryptocurrency https://t.co/KnMhiKAt21

— Financial Conduct Authority (@TheFCA) May 5, 2023

Meeste machines opereren nog illegaal

Steve Smart, gezamenlijk uitvoerend directeur van handhaving en markttoezicht verklaarde het volgende tegen het gebruik van crypto-geldautomaten:

Als u in het Verenigd Koninkrijk een crypto-geldautomaat gebruikt, gebruikt u hoogstwaarschijnlijk een machine die illegaal werkt en geeft u uw geld mogelijk af aan criminelen.

Het is benoemingswaardig dat slachtoffers van dergelijke oplichting momenteel niet beschermd worden door de Britse overheid of door de exploitanten van de machines.

Alle crypto-exchanges en geldautomaten moeten officieel geregistreerd zijn bij de FCA en moeten tevens voldoen aan de ‘UK Money Laundering Regulations’, de regels tegen het witwassen van geld.

Op 8 juli bracht de politie van Clive een rapport uit waarin werd beschreven hoe een crypto-oplichter een nietsvermoedend slachtoffer opbelde dat deed alsof hij de wetshandhaving vertegenwoordigde en $6.000 wist te stelen terwijl hij dreigde met een arrestatiebevel.

Oplichters lijken angsttactieken te gebruiken en doen zich om die reden voor als wetshandhavers om nietsvermoedende personen te misleiden om geld over te maken via crypto-geldautomaten. Het is echter als slot belangrijk op te merken dat wetshandhavingsinstanties nooit contact opnemen met personen die betaling eisen via de telefoon of via cryptovaluta.

Het bericht 26 Crypto-ATM’s in VK zijn gesloten na gecoördineerd onderzoek verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters