Amerikaanse banken verliezen in week tijd 78 miljard dollar, volgende crisis op komst?

Amerikaanse banken zien op dit moment weer een grote toename in de depositovluchten. Volgens een nieuwe update van het Federal Reserve Economic Data (FRED) systeem, vloog er van 5 tot 12 juli welgeteld 78 miljard dollar uit Amerikaanse bankrekeningen. Die exodus van kapitaal volgde op een periode van twee weken van relatieve stabiliteit in het systeem.

Banken voelen de druk

Het lijkt erop dat Amerikaanse banken de druk van de hogere rentes beginnen te voelen, want ook zij bieden steeds hogere rentes aan. JPMorgan Chase CEO Jamie Dimon waarschuwt de aandeelhouders van de bank zelfs voor de noodzaak om hogere rentes te bieden om een verdere uitvlucht van kapitaal te voorkomen.

Dat betekent uiteraard dat banken minder winst zullen maken. Autonomous Research analist Brian Foran zegt dat de waarschuwing van Dimon een duidelijke “stel je verwachtingen bij” moment markeert voor de banken nadat de winsten van de gehele sector in het tweede kwartaal gigantisch waren.

Amerikaanse banken bereiden zich momenteel ook voor op een gigantische terugval van commercieel vastgoed. Steeds meer mensen werken op afstand of in een hybride-werkomgeving, waardoor er minder kantoorpanden nodig zijn.

Teveel exposure

Uit een recent rapport van S&P Global Market Intelligence bleek dat 576 Amerikaanse banken teveel blootstelling aan commercieel vastgoed hebben. Ten opzichte van één jaar geleden is die blootstelling zelfs met 30 procent toegenomen.

Wat dat betreft lijkt dit een potentieel recept voor een nieuwe episode in de Amerikaanse bankencrisis. Het vorige hoofdstuk in deze soap is voor Bitcoin zeker geen negatieve ervaring geweest.

Veel mensen zien in Bitcoin een alternatief station om hun geld te parkeren, dat mogelijk een stuk veiliger is dan het traditionele banksysteem.

Binnen Bitcoin hoef je immers niemand te vertrouwen en de afgelopen 14 jaar heeft de digitale munt ook nog eens een behoorlijk rendement opgeleverd. Steeds meer mensen beginnen wat dat betreft de waarde van Bitcoin te erkennen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Amerikaanse banken verliezen in week tijd 78 miljard dollar, volgende crisis op komst? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters