Amerikaanse bankencrisis zet door, banken stromen leeg

Amerikaanse banken lopen momenteel weer in hoog tempo leeg. Afgelopen week verdwenen er alleen al 70 miljard dollar aan stortingen; die qua totalen nu op het laagste niveau sinds mei 2023 zijn uitgekomen. Ook het reddingsprogramma voor banken van de Amerikaanse centrale bank is gepiekt op 107,8 miljard dollar, wat erop wijst dat steeds meer banken gered moeten worden.

Banks in the US just saw their biggest weekly deposit outflows since the collapse of SVB.

Total bank deposits (on a seasonally-adjusted basis) plunged by $70 billion last week alone.

This puts bank deposits at their lowest levels since May.

At the same time, usage of the Fed’s… pic.twitter.com/6FXKoPwmDI

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) September 11, 2023

Wat betekent deze banken-ellende voor de Bitcoin koers?

De bankencrisis zet door

Door de gigantische dalingen van het aantal stortingen bij de Amerikaanse banken stellen mensen zichzelf de vraag: is de bankencrisis wel voorbij? Het antwoord op die vraag lijkt op dit moment een redelijk eenvoudige nee te zijn.

“Als dit 2008 was, dan zou het de op 2 na grootste uitstroom voor banken zijn tijdens de Grote Financiële Crisis. Sinds de bankenpaniek van maart 2023 is het de op 7 na grootste uitstroom”, aldus Joe Consorti.

US commercial banks lost $71.2 billion in deposits last week.

If this was 2008, that would’ve been the 3rd largest outflow during the entire Great Financial Crisis.

Since the March 2023 banking panic… it’s only the 8th largest.

Troubled waters lie ahead 🫡 pic.twitter.com/PB4anBNwIJ

— Joe Consorti ⚡ (@JoeConsorti) September 11, 2023

Op zich is de uitstroom bij de banken niet heel vreemd, zo merkt ook Joe Consorti op. Amerikanen kunnen nu immers ook hun geld stallen in geldmarktfondsen; die over het algemeen een rendement van 4,5 tot 5 procent opleveren.

Geldmarktfondsen zijn fondsen die in Amerikaanse staatsobligaties investeren. Door de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank zijn die nu ineens een stuk aantrekkelijker en dat is gevaarlijk voor de commerciële banken.

Ongerealiseerde verliezen voor commerciële banken

Daar blijft het overigens niet bij, want de ongerealiseerde verliezen voor commerciële banken blijven ook oplopen. Die zijn met 43 miljard dollar (8 procent) gestegen naar 558 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2023.

Dit heeft alles te maken met de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Die zorgen ervoor dat het asset-portfolio van de commerciële banken in waarde daalt. Zij hebben bijvoorbeeld veel hypotheken in hun portfolio die in het lage-rente tijdperk zijn afgesloten.

Die leveren nu veel minder op dan de marktrente; waardoor ze in waarde dalen. In maart 2023 was de bankencrisis fantastisch voor de Bitcoin koers, maar het is nog maar de vraag of het goed is voor Bitcoin als de problemen bij de banken echt serieus groot worden.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Amerikaanse bankencrisis zet door, banken stromen leeg verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters