‘Amerikaanse dollar zal status als wereldreservemunt verliezen’

Een econoom van de grootste kredietbeoordelaar ter wereld, Standard and Poors Global (S&P), zegt dat de Amerikaanse dollar zijn status als weredreservemunt zal verliezen. Het gaat om Paul Gruenwald, de hoofdeconoom van S&P Global die tijdens een conferentie in Londen stelt dat de Amerikaanse dollar niet meer de aantrekkingskracht van voorheen heeft.

Terugkeer naar goud

Volgens Gruenwald veroorzaakten de “agressieve sancties” van de Verenigde Staten tegen Rusland een reactie in de wereld. Die reactie manifesteerde zich in een zoektocht naar alternatieven voor de Amerikaanse dollar.

Met de sancties liet Amerika immers zien dat de valutareserves van hun vijanden niet veilig zijn in het traditionele financiële systeem.

Als gevolg daarvan handelen landen in toenemende mate met andere munten dan de Amerikaanse dollar. Al moeten we die overgang nog niet te serieus nemen, de Amerikaanse dollar blijft verreweg de meest dominante munt in de internationale handel.

Verder constateert Gruenwald dat steeds meer landen hun goudreserves opbouwen. Zijn we dan begonnen aan een terugkeer naar de goudstandaard?

De troon van de dollar

“De Amerikaanse dollar blijft een leidende wereldmunt, (maar) het zal niet langer de meest dominante munt op aarde zijn”, aldus Gruenwald. Die als onderbouwing voor zijn stelling refereert naar de opkomst van de handel in de Chinese yuan en de interessante financieringsmogelijkheden die Chinese banken bieden.

Alles bij elkaar lijkt er op geopolitiek vlak een interessante periode aan te komen. Ook voor Bitcoin, dat in theorie een concurrent van de Amerikaanse dollar en alle andere fiatmunten is. Op dit moment kiezen landen er nog voor om zich te verstoppen in goud, maar zou Bitcoin in de toekomst ook een optie kunnen zijn?

In theorie zou je zeggen van wel, omdat Bitcoin op vrijwel alle vlakken superieur is aan goud. Het enige ‘minpunt’ van Bitcoin is wellicht dat het niet fysiek is. Al biedt dat ook weer gigantisch voordelen voor het gemak om Bitcoin te transporteren, op te delen, op echtheid te controleren en nog veel meer.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht XRP kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht ‘Amerikaanse dollar zal status als wereldreservemunt verliezen’ verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters