Amerikaanse rente op hoogste niveau in 16 jaar: wat zijn de gevolgen voor Bitcoin?

De Amerikaanse centrale bank verhoogde gisteravond de rente opnieuw met 0,25 procent en daarmee bereikt deze het niveau van 5,00 – 5,25 procent. Dat markeert het hoogste niveau sinds 2007 (de Kredietcrisis). Op dit moment is de grote vraag wat dat betekent voor de Amerikaanse economie, die steeds meer onder druk komt te staan door de renteverhogingen van de centrale bank.

Komt er een recessie?

Je kunt na ruim 5 procent aan renteverhogingen in een tijdsbestek van ongeveer 12 maanden niet verwachten dat de Amerikaanse economie daar zonder kleerscheuren van afkomt. Uiteindelijk sloot de Amerikaanse aandelenmarkt af met rode cijfers, wat erop wijst dat de markt ook verwacht dat we richting een recessie afstevenen.

Op zich is dat ook niet vreemd als je naar de geschiedenis kijkt. Iedere keer dat de Federal Reserve aan een nieuwe cyclus van renteverhogingen begint, duurt het niet lang voordat we in een recessie terechtkomen en ze de voet weer van het gaspedaal moeten halen.

De bovenstaande grafiek laat dit fenomeen mooi zien. Iedere keer als de rente stijgt (blauwe lijn) duur het niet lang voordat een recessie volgt (grijze vlakken). Als je het mij vraagt is de kans klein dat de Federal Reserve het ditmaal voor elkaar krijgt om die recessie te ontwijken.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

Als er een recessie komt in de Verenigde Staten, dan is de kans meer dan aanwezig dat risico-assets een moeilijke periode te wachten staat. Op basis van de afgelopen jaren zou Bitcoin ook in het mandje van risico-assets zitten en is het nog geen asset waar mensen naartoe vluchten als de pleuris echt uitbreekt.

Mijn verwachting is dat men in eerste instantie richting de Amerikaanse dollar vlucht, omdat ze daar de rekeningen mee moeten betalen. Pas in een later stadium, als de Federal Reserve de rente weer moet verlagen om de recessie af te stoppen, zou ik weer een positief scenario voor Bitcoin zien.

Op dit moment is de werkloosheid echter nog extreem laag met 3,5 procent en daarmee kunnen we nog niet spreken van een recessie. Om van een recessie te kunnen spreken moet de werkloosheid echt omhoog, zodat de winsten van bedrijven afnemen en de economie in de problemen komt.

Wat dat betreft zitten we echt in een extreem spannende periode. Zelf probeer ik nu vooral te profiteren van de hoge rentes op Amerikaanse staatsobligaties, omdat ik weinig vertrouwen heb in risico-assets voor het verdere verloop van 2023.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Amerikaanse rente op hoogste niveau in 16 jaar: wat zijn de gevolgen voor Bitcoin? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters