‘Amerikaanse schuldenberg in 2033 groter dan 51,9 biljoen dollar’

De verwachting is dat de Amerikaanse overheidsschuld de komende tien jaar compleet door het dak gaat. Momenteel staat dit getal op ongeveer 31,5 biljoen dollar. De verwachting is echter dat deze over tien jaar op meer dan 51,9 biljoen dollar staat.

Ook de totale schuld van huishoudens staat met 17,05 biljoen dollar op een historisch hoog niveau.

Consumenten bouwen schulden op

De reden voor de gigantische stijging in de schulden van consumenten is dat veel mensen tijdens COVID-19 hun hypotheken herfinancierden. In totaal ging het om 14 miljoen stuks, die allemaal wilden profiteren van de lage rentes tijdens de pandemie.

Sinds het vierde kwartaal van 2019 zijn hypotheken verantwoordelijk voor 86 procent van de stijging in de schuldenberg van de Amerikaanse consument. Creditcard schulden zijn verantwoordelijk voor 8 procent van de stijging, gevolgd door studentenleningen.

Verder zegt Statista dat de overheidsschuld van Amerika dus zal oplopen naar 51,99 biljoen dollar in 2033. Tegen de huidige rente van ongeveer 5 procent zou dat rentekosten van ongeveer 2,6 biljoen dollar opleveren.

Ter vergelijking, de Amerikaanse overheid betaalt jaarlijks ongeveer 800 miljard dollar voor het gehele leger. Wat dat betreft zouden dergelijke rentekosten een drama zijn voor de Amerikaanse overheid.

Voorzichtige schatting

Wat je wellicht niet weet is dat deze schattingen vaak redelijk conservatief en voorzichtig zijn. Vaak zien we in de praktijk dat de schuld veel sneller oploopt dan men vooraf verwacht. Dat komt met name doordat het zo lastig is om onverwachtse zaken in die voorspellingen mee te nemen.

COVID-19 zagen we allemaal ook niet aankomen en in die periode gingen de overheidsschulden wereldwijd door het dak. Wat dat betreft kunnen de komende jaren weleens funest worden voor de Amerikaanse dollar.

Dat is iets wat voor Bitcoin juist een goede zaak zou zijn. Als de schulden van de Amerikaanse overheid door het dak gaan, dan is het goed mogelijk dat er een nieuwe vlucht naar schaarste ontstaat. In dat geval zou de absolute schaarste van 21 miljoen eenheden van Bitcoin weleens heel aantrekkelijk kunnen zijn.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht ‘Amerikaanse schuldenberg in 2033 groter dan 51,9 biljoen dollar’ verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters