Amerikaanse schuldenberg naar record van 31,5 biljoen dollar

De schuldenberg van de Amerikaanse overheid staat momenteel op een record van 31,5 biljoen dollar. Dat betekent dat er sinds 2020 ongeveer 8 biljoen dollar aan schulden is bijgekomen. In totaal gaat het nu om een schuld van 240.000 dollar per Amerikaans huishouden.

De schuldenberg in cijfers

Ook is de schuld in verhouding met het bruto binnenlands product (BBP) toegenomen tot 120 procent, wat hoger is dan de schuld/BBP van na de Tweede Wereldoorlog. In 2020 tikte de schuld/BBP de hoogste score tot nu toe aan met 135 procent, omdat er in dat jaar flink werd bijgeprint vanwege COVID-19

Ter vergelijking, na de Tweede Wereldoorlog kwam de schuld/BBP verhouding op 114 procent. Wat betekent dat de schuldenberg op dit moment dus relatief gezien een stuk groter is dan na de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten, wat op zich al een bijzonder gegeven is.

Today, the Federal Reserve System is the largest holder of US debt.

After their massive balance sheet expansion during the pandemic, the Fed now owns ~20% of US debt.

At its peak in April 2022, the Fed held more than $6.25 trillion in US debt.

This was a historic move.

4/7 pic.twitter.com/4Kb4GIMLlv

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) April 16, 2023

De Federal Reserve is op dit moment de grootste ‘investeerder’ in Amerikaanse schulden. Zij hebben ongeveer 20 procent van de volledige schuld van de Amerikaanse overheid in handen met 6,25 biljoen dollar aan staatsobligaties.

De rentekosten

Het voornaamste probleem met de schuldenberg zijn natuurlijk de rentekosten. Die groeien langzaam uit tot de grootste uitgavenpost van de Amerikaanse overheid. Op dit moment worden de rentekosten van de Amerikaanse overheid op jaarbasis al geschat op 396 miljard dollar.

Sinds 2010 is er voor meer dan 3 biljoen dollar aan rentekosten betaald. Het enige voordeel dat de Amerikanen op dit moment nog hebben is dat de rente die ze gemiddeld over de schuld betalen nog op ongeveer 2 procent ligt, terwijl het in de jaren 90 bijvoorbeeld om 9 procent ging.

Despite record high interest, rates on US debt are still at historic lows.

While this seems like good news, rates are rising as the Fed attempts to cool inflation.

Currently, rates on US debt are at ~2%, while in the 1990s, it was ~9%.

Interest expense is rising quickly.

6/7 pic.twitter.com/FRlYIIZXnX

— The Kobeissi Letter (@KobeissiLetter) April 16, 2023

Het probleem is dat er snel verandering in die situatie komt en de rente begint te stijgen. Dat komt natuurlijk door de renteverhogingen van de Federal Reserve. Alle nieuwe schulden en herfinancieringen die de Amerikaanse overheid doet, moeten tegen de huidige rente, die een stuk hoger is.

Een schuldencrisis lijkt onafwendbaar. De verwachting is dat de schuld/BBP verhouding in 2046 op 200 procent uitkomt. Met andere woorden, er moet steeds meer geld bijgedrukt worden om de boel draaiende te houden en dat is natuurlijk goede reclame voor Bitcoin.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Amerikaanse schuldenberg naar record van 31,5 biljoen dollar verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters