Amerikanen halen in 3 maanden recordbedrag van $472 miljard weg bij banken

Nieuwe data van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) leert ons dat Amerikanen in een gierend tempo hun geld weghalen bij de banken. Momenteel stroomt het kapitaal weg in een tempo dat de banken al bijna veertig jaar niet meer zagen. In totaal gaat het om 472 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2023, waarmee een 39 jaar oud record uit de boeken gaat.

Grootste daling sinds 1984

De uitstroom van bijna 0,5 miljard markeert de grootste reductie in de stortingen bij Amerikaanse banken sinds 1984. Dat was het jaar waarin de FDIC begon met het verzamelen van de data. Daarbij was dit ook het vierde achtereenvolgende kwartaal waarin banken een daling van hun kapitaal moesten opschrijven.

Als we de data van de FDIC mogen geloven, dan was de “voornaamste drijfveer” van de uitstromen het onverzekerde deel van de bankstortingen. Dat is het kapitaal wat niet verzekerd is als banken eventueel zouden omvallen, waar de afgelopen maanden logischerwijs wat meer angst voor bestaat.

Ook niet onlogisch is dat de hoeveelheid “verzekerd kapitaal” is toegenomen, omdat mensen hun kapitaal meer verdelen over verschillende banken. Bij iedere bank kunnen is het kapitaal van Amerikanen tot 250.000 dollar verzekerd.

Waar gaat dat geld heen?

Een deel van het kapitaal vindt zijn weg dus naar andere banken, zodat Amerikanen het beter verdelen. Maar we hebben in maart natuurlijk ook gezien dat Bitcoin profiteerde van de problemen bij de banken. Het narratief van Bitcoin als veilige haven in tijden van economische onzekerheid heeft wat dat betreft weer enige winst geboekt.

Maar wat we ook zien is dat veel mensen een deel van hun kapitaal in Amerikaanse staatsobligaties parkeren. Die renderen momenteel behoorlijk als gevolg van de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve.

De verwachting is dat de rentes nog relatief lang op dit verhoogde niveau blijven, omdat de Federal Reserve de inflatie nog verder moet temmen. Tot die tijd lijkt de kans relatief klein dat Bitcoin aan een nieuwe bullrun begint, omdat de hogere rente druk op de economie geeft.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Amerikanen halen in 3 maanden recordbedrag van $472 miljard weg bij banken verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters