Angst voor recessie vervangt angst voor inflatie

De angst voor een Amerikaanse recessie neemt toe en dat heeft zowel de cryptomarkt als de aandelenbeurzen een boost gegeven.

Eerder werd Bitcoin door de beren nog teruggeslagen naar de koers van 19.309 dollar om vervolgens op te leven naar 20.400 dollar. Op het moment van schrijven ligt de prijs van 1 Bitcoin rond de 20.000 dollar.

Angst voor recessie vervangt angst voor inflatie

Hoewel we de recordinflatie van 8,6 procent in de Verenigde Staten nog niet als het nieuws van gisteren kunnen bestempelen, lijkt de angst voor verdere inflatie inmiddels vervangen te zijn door zorgen over de economie. In de onderstaande grafiek van Jurrien Timmer zien we dat de inflatieverwachtingen aan een duikvlucht begonnen zijn.

Tegelijkertijd zien we dat de containerkosten – vervoerskosten voor bedrijven – aan een scherpe daling begonnen zijn. Het zijn de eerste tekenen van een aanstormende recessie die de Amerikaanse Federal Reserve in een lastige spagaat duwt. De kans is aanwezig dat ze door deze ontwikkelingen relatief snel gedwongen zijn “de geldprinters” weer aan te zetten.

Wat gaat de Federal Reserve met de rente doen?

De eerste maanden van 2022 stonden in het teken van de razende inflatie die overal ter wereld opdook. Nu maakt dat narratief rap plaats voor grote zorgen om een recessie. Die angst zien we meteen terug in de verwachtingen voor de zogenaamde Terminal Federal Funds Rate. Dat is de rente waarop de markt verwacht dat de Federal Reserve uitkomt. Dat is de rente die moet zorgen voor balans tussen de inflatie en werkloosheid.

Niet lang geleden piekte die rente nog naar 4,05 procent (roze staven). Inmiddels zijn we weer terug op 3,35 procent. Daarmee zijn we niet ver verwijderd van de huidige rente van 1,5 tot 1,75 procent. Op 26 en 27 juli vergadert de Federal Reserve weer en verwacht de markt een nieuwe stijging van 0,75 procent die ons naar 2,25 tot 2,5 procent brengt.

Daarmee komt het moment dat de Federal Reserve de spreekwoordelijke geldprinters weer aan moet zetten dichterbij. De angst voor een recessie en de verwachting dat de Federal Reserve daarop gaat reageren zijn hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk voor de kleine opleving van Bitcoin. De komende maanden kunnen nog zwaar worden, maar zodra de Federal Reserve bezwijkt is het goed mogelijk dat we de weg omhoog vervolgen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Angst voor recessie vervangt angst voor inflatie verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters