Bitcoin bereikt record van 44 miljoen adressen met een positieve balans

De lancering van non-fungible tokens (NFTs) op Bitcoin, die ook wel bekendstaan als Ordinals, zorgde ervoor dat het aantal adressen met een positieve balans een nieuwe all-time high van 44 miljoen bereikte. In een nieuw rapport van 13 februari schrijft on-chain analysebedrijf Glassnode over deze bijzondere mijlpaal voor Bitcoin.

Unieke omstandigheden

Glassnode spreekt in het rapport voor unieke omstandigheden voor Bitcoin, omdat er voor het eerste in de geschiedenis een toepassing opbloeit die niet te maken heeft met betalingen. “Dit is een nieuw en uniek moment in de geschiedenis van Bitcoin, waarbij een innovatie activiteit op het netwerk genereert, zonder dat er sprake is van een klassieke transactie voor monetaire doeleinden,” aldus Glassnode.

Glassnode legt uit dat de opkomst van Ordinals bijdragen aan een “korte termijn opleving in de activiteit op het Bitcoin netwerk” die voor nieuwe gebruikers met een positieve Bitcoin-balans zorgt. In de bovenstaande grafiek is te zien dat dit getal richting het einde van 2022 stagneerde en met de komst van Ordinals weer stevig is gaan groeien.

Van waarde naar data

Het bijzondere aan deze nieuwe activiteit is dus dat het gaat om transacties die niet per se een gigantische monetaire waarde met zich meedragen, maar vooral veel data aan het netwerk toevoegen. Het gevolg hiervan is dat Ordinals ook meedoen in het spel van vraag en aanbod om de schaarse ruimte in blokken op de blockchain.

Sinds de lancering van Ordinals op 21 januari is de gemiddelde omvang van blokken op de blockchain ook behoorlijk toegenomen van 1,5 tot 2,0 MB naar 3,0 tot 3,5 MB. Dat is een ontwikkeling waar overigens niet iedereen blij mee is. Volgens sommige Bitcoin-puristen is dit namelijk een verspilling van schaarse blokruimte.

Aan de andere kant is het wel weer een positieve ontwikkeling voor de miners, die dankzij de opkomst van Ordinals meer geld kunnen verdienen aan het produceren van blokken. Ook met het oog op de toekomst, waarin de bloksubsidie van de huidige 6,25 Bitcoin richting nul zal dalen, is het een goede zaak dat de blokken meer geld opleveren voor de miners.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin bereikt record van 44 miljoen adressen met een positieve balans verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters