Bitcoin corrigeert zwaar na rentepauze Federal Reserve

De Amerikaanse Federal Reserve kondigde gisteren de langverwachte rentepauze aan, maar dat zorgde niet voor het koersresultaat waar de meeste mensen op hadden gerekend. In 2022 had Bitcoin het zwaar met de agressieve renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank, waardoor mensen dachten dat de aankondiging van een pauze een positief effect op de koers zou hebben.

Dat valt allemaal zwaar tegen, want de Bitcoin koers staat momenteel op een min van 3,55 procent en hangt daarmee tegen de 25.000 dollar aan.

Wat is er aan de hand?

Het lijkt erop dat vooral de verwachtingen van de Federal Reserve voor het verdere verloop van 2023 een negatieve verrassing waren. Op dit moment pauzeren ze de renteverhogingen, maar later in het jaar schat de Federal Reserve dat de rente oploopt naar 5,6 procent.

Vanaf de huidige range van 5,00 – 5,25 procent zou dat betekenen dat er nog twee renteverhogingen van 0,25 procent aankomen. Het kan zijn dat de Federal Reserve gewoon met stoere taal probeert om de markt in toom te houden, maar voorlopig werkt dat wel.

De Amerikaanse centrale bank zelf geeft aan dat ze de komende periode even willen aankijken wat de huidige renteverhogingen doen met de economie. Mocht die zich sterk weten te houden, dan is er een kans dat we nog wat renteverhogingen krijgen om de inflatie een laatste tik omlaag te geven.

De onzekerheid heerst

Alles bij elkaar heerst er op dit moment een hoop onzekerheid vanwege deze persverklaring en persconferentie van de Federal Reserve. We zijn vanaf nu volledig afhankelijk van de economische data die de komende maanden binnenkomt.

Alleen als de Amerikaanse economie richting een recessie gaat, waarvoor de werkloosheid nog flink moet oplopen, is er een kans dat we geen nieuwe renteverhogingen krijgen in 2023.

Eerder werden er nog renteverlagingen verwachten door de handelaren op de futuresmarkt, maar die zijn voor dit jaar alweer helemaal van tafel. Dat kan echter snel omslaan, dus echt veel duidelijkheid is er op dit moment niet.

Niet alleen voor de Amerikaanse centrale bank, maar ook voor investeerders is het macro-klimaat op dit moment lastig in te schatten en dat zorgt voor veel onzekerheid. Om die reden lijken veel investeerders momenteel voor de relatieve veiligheid van Amerikaanse dollars en staatsobligaties te kiezen.

Het bericht Bitcoin corrigeert zwaar na rentepauze Federal Reserve verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters