Bitcoin en Ethereum zakken, markt is bang voor renteverhogingen

De Bitcoin koers verloor afgelopen week vrij plotseling de grens van 30.000 dollar weer en de meeste analisten zien dat als een “gezonde correctie” na een lange periode van koersstijgingen.

Inmiddels hangt de koers op 27.300 dollar en is er sprake van een zogenaamde consolidatieperiode, het lijkt erop alsof we even zijwaarts gaan. Volgens Sam Callahan van Swan Bitcoin maakt de markt zich op dit moment ook zorgen over het rentebeleid van de Federal Reserve.

Angst voor Federal Reserve

De markt lijkt zich momenteel zorgen te maken over de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, die de rente waarschijnlijk langer op dit hoge niveau zal houden en op 3 mei met een nieuwe renteverhoging komt. “De kans is momenteel groter dat de rente langer op dit hoge niveau blijft en verschillende economische indicatoren geven momenteel signalen van zwakte aan in de economie”, aldus Callahan.

Het is de Amerikaanse centrale bank nog steeds niet gelukt om de inflatie echt onder controle te krijgen en de economie begint ook nog eens te verzwakken. Dat zou kunnen betekenen dat we richting een recessie afglijden en het is nog maar de vraag hoe Bitcoin daarop zal reageren.

Bitcoin heeft sinds zijn opkomst in 2009 namelijk nog geen recessie meegemaakt. In principe is het geboren tijdens de Kredietcrisis, maar toen stelde het allemaal nog niet zoveel voor. Nu is Bitcoin een financiële asset van wereldformaat en gaan we voor het eerst zien hoe Bitcoin op een potentiële recessie reageert.

Het is allemaal speculatie

Vooralsnog is het allemaal speculatie wat we kunnen verwachten van Bitcoin tijdens een recessie. In theorie is Bitcoin een soort veilige haven, vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden. Als er een recessie komt, dan moeten de geldprinters bij de centrale- en commerciële banken waarschijnlijk snel weer aan om de economie overeind te houden.

Wat dat betreft zou je op de lange termijn in ieder geval een positief effect verwachten voor Bitcoin. Op de korte termijn betekent een recessie echter dat bedrijven in de problemen komen en mensen hun banen verliezen.

Om die reden is de kans groot dat we in eerste instantie een vlucht naar fiatgeld zullen zien. Daar moeten mensen immers de rekeningen mee betalen. Het meest waarschijnlijke scenario is dat Bitcoin in een recessie eerst daalt en vervolgens weer aan een stijging begint zodra centrale banken de markt weer met liquiditeit overspoelen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin en Ethereum zakken, markt is bang voor renteverhogingen verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters