Bitcoin handelaren in Argentinië verboden om dollars te kopen

Het is Bitcoin handelaren in Argentinië verboden om Amerikaanse dollars te kopen. Het verbod is een wanhopige poging van de centrale bank om de kapitaalvlucht te stoppen en de inflatie te temmen.

In een aankondiging op donderdag maakte de centrale bank bekend dat mensen die de afgelopen 90 dagen met pesos Bitcoin of andere digitale assets hebben gekocht, geen mogelijkheid meer hebben om tegen de officiële koers Amerikaanse dollars te kopen.

Kapitaalvlucht stoppen

Met deze maatregel hoopt de Argentijnse centrale bank de kapitaalvlucht uit het land te stoppen. Tot voor kort was dit nog eenvoudig te doen via cryptocurrency en dollars. Als een Argentijn pesos op zijn bankrekening had, dan kon hij of zij daarmee Amerikaanse dollars kopen van een gereguleerd handelsplatform en die dollars vervolgens investeren in Bitcoin.

📣🏦Comunicado “A” 7552 del BCRA

🔴El BCRA prohíbe a las empresas importadoras y personas humanas acceder al dólar oficial si compararon criptomonedas con PESOS en el día que solicitaron el acceso al mercado y en los 90 días previos.

👉🏻La medida regirá desde hoy pic.twitter.com/B8k4vxdDkc

— Finanzas Argy 🇦🇷📈⚡ (@FinanzasArgy) July 22, 2022

Dit betekent in feit dat er Amerikaanse dollars uit Argentinië verdwijnen, wat een slechte zaak is voor de Argentijnse economie. Het grote probleem voor Argentinië, de op twee na grootste economie van Latijns-Amerika, is de inflatie die momenteel op 64 procent staat. Dat is de op één na hoogste inflatie van de regio, want Venezuela staat uiteraard bovenaan met de hoogste inflatie ter wereld.

Crypto groot in Argentinië

Vanwege de hoge inflatie is crypto populair in Argentinië. Als de inflatie in een land de 64 procent aantikt, dan hoef je niemand meer uit te leggen dat de absolute schaarste van Bitcoin een aantrekkelijk alternatief spaarmiddel kan zijn. Nu doet Bitcoin het de afgelopen maanden ook niet fantastisch, maar onder de streep presteert het alsnog beter dan de Argentijnse peso. Het is ook niet voor niets dat de Human Rights Foundation regelmatig naar Bitcoin wijst als oplossing voor dit soort landen.

Het is echter de vraag in hoeverre de Argentijnse centrale bank de adoptie van crypto in Argentinië toelaat. In het Westen staan de fiatvaluta nog niet zo onder druk als in Argentinië. Daar dreigt het overheidsmonopolie op de geldpers nu echt in gevaar te komen, wat het een interessante testcase voor Bitcoin maakt. Hoe reageren overheden op Bitcoin als de druk er echt op komt te staan? Dat gaan we de komende maanden zien in Argentinië.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin handelaren in Argentinië verboden om dollars te kopen verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters