Bitcoin heeft nauwelijks liquiditeit, verwacht vandaag veel beweging

Als banken geen liquiditeit meer hebben, dan kunnen ze nog leunen op hulp van de Centrale Bank of de overheid. Bitcoin heeft die luxe niet. Er is niet veel liquiditeit beschikbaar op de Bitcoin markt, waardoor de verwachting is dat de koers grote en wilde bewegingen kan maken.

Liquiditeit Bitcoin erg laag

De diepte van de orderboeken hebben in de afgelopen 10 maanden niet zo laag gestaan, aldus onderzoeksbureau Kaiko. Ze zeggen dat dit komt doordat Amerikaanse banken het investeerders lastig maken om in crypto te investeren.

Er zijn een paar banken omgevallen, maar sommige banken zijn ook strenger geworden. Er vloeit dus minder geld naar Bitcoin, ofwel de liquiditeit neemt af.

Wat is Bitcoin liquiditeit?

Liquiditeit verwijst naar het gemak waarmee een activum in de markt kan worden gekocht of verkocht zonder de prijs te beïnvloeden. Wanneer een activum een hoge liquiditeit heeft, betekent dit dat er genoeg kopers en verkopers op de markt zijn en transacties snel en tegen een eerlijke prijs kunnen plaatsvinden.

Volatiliteit daarentegen verwijst naar de mate van fluctuatie in de prijs van een activum gedurende een bepaalde periode. Wanneer een activum volatiel is, kan de prijs snel en onvoorspelbaar op en neer gaan.

Bitcoin kan wel eens heel volatiel worden

De relatie tussen liquiditeit en volatiliteit is dat lagere liquiditeit de volatiliteit meestal verhoogt. Dit komt doordat als er minder kopers en verkopers op de markt zijn, een enkele grote order een aanzienlijke invloed kan hebben op de koers van Bitcoin.

Dit kan leiden tot sterk schommelende prijzen en leiden tot meer volatiele markten. Overigens zegt dit niets over welke kant de koers op beweegt.

Wat als Bitcoin hoge liquiditeit heeft?

Andersom kan hoge liquiditeit helpen om volatiliteit te verminderen door meer stabiliteit en voorspelbaarheid in de markt te bieden. Wanneer er meer kopers en verkopers zijn, is het gemakkelijker voor handelaren om een activum te kopen of te verkopen zonder de prijs aanzienlijk te beïnvloeden. Dit kan helpen om de prijzen stabieler te houden en de kans op plotselinge, grote prijsbewegingen te verminderen.

Snap je nu waarom de centrale banken van onder andere de VS en Europa enorme hoeveelheden reserveren deze week om banken liquiditeit te bieden?

The post Bitcoin heeft nauwelijks liquiditeit, verwacht vandaag veel beweging appeared first on BLOX | Nieuws.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters