Bitcoin Inscriptions voorzien miners van dubbele boterham

Het is je vast niet ontgaan dat het vanaf 21 januari 2023 mogelijk is om non-fungible tokens (NFTs) te creëren op de Bitcoin blockchain. Daar bleef het niet bij, want met de komst van de BRC-20 tokenstandaard is het ook mogelijk om normale tokens en memecoins te lanceren op de grootste blockchain ter wereld. Met name die BRC-20 tokenstandaard zorgt voor een gigantische vraag naar blokruimte op de Bitcoin blockchain en dat is koren op de molen voor de miners.

De Bitcoin blockchain loopt hierdoor langzaam vol en daarmee nemen de transactiekosten op Bitcoin stevig toe.

Een stukje geschiedenis

Dankzij de nieuwe tokenstandaard op Bitcoin zijn we getuige geweest van een stukje geschiedenis. Het was namelijk pas de vijfde keer in de ruim veertienjarige geschiedenis van Bitcoin dat de gemiddelde transactiekosten in een blok hoger waren dan de bloksubsidie die miners ontvangen.

Miners ontvangen op dit moment een subsidie van 6,25 Bitcoin voor het produceren van een blok. De laatste keer dat de transactiekosten hoger waren dan de bloksubsidie was tijdens de piek van de markt in 2017. Destijds lag de bloksubsidie wel nog op 12,5 Bitcoin.

Op de piek van de BRC-20 hype haalde een gemiddeld blok ongeveer 6,66 Bitcoin aan transactiekosten binnen, waarmee het totaal op 12,91 Bitcoin perk blok te liggen kwam (~350.000 dollar).

Het zal je niet verbazen dat op tekst gebaseerde Bitcoin Inscriptions wederom de meest populaire vorm waren. Deze zijn namelijk nodig om BRC-20 tokens in het leven te roepen. Op tekst gebaseerde inscripties waren goed voor ongeveer 30 tot 60 procent van alle betaalde transactiekosten.

De dubbele boterham

Tot op heden haalden de miners met dankzij Ordinals ruim 1.262 Bitcoin op. Dat is die dubbele boterham waar we in de titel naar refereerden. Het is leuk dat we nu memecoins op Bitcoin hebben, maar het zijn vooral de miners die hierbij juichend aan de zijlijn staan. Zij verdienen pakken met geld dankzij de lancering van al die tokens.

Afgelopen week leek de populariteit van Ordinals echt te exploderen, omdat in die periode 1.090 van de 1.262 Bitcoin werden verdiend door de miners. Zo explosief is het aantal inscripties met BRC-20 tokens toegenomen de afgelopen dagen.

Door deze gigantische stijging in de vraag naar blokruimte op de blockchain van Bitcoin, is het totale aantal Amerikaanse dollars dat betaald werd voor transacties op één dag op een nieuw record van 17,8 miljoen dollar uitgekomen.

De gemiddelde transactiekosten kwamen daarmee uit op zo’n 30,80 dollar per stuk. Dat zijn bedragen die we al lang niet meer gezien hebben voor Bitcoin. Maar een negatieve ontwikkeling kunnen we het niet noemen. Dit betekent immers dat steeds meer mensen Bitcoin willen gebruiken.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin Inscriptions voorzien miners van dubbele boterham verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters