Bitcoin kan profiteren van ‘zachte landing’ in 2023

De Bitcoin koers brak boven de 25.000 dollar uit op 21 februari, waarmee voor het jaar 2023 een plus van 53 procent in de boeken stond. Op dat moment zou het logisch geweest zijn om te verwachten dat de rally zou doorzetten.

De Amerikaanse retail-verkopen kwamen namelijk boven verwachting binnen, wat betekent dat de economie sterk is en een recessie waarschijnlijk wordt vermeden.

Zachte landing

De Federal Reserve verhoogde vanaf maart 2022 de Amerikaanse rente met een totaal van 4,50 procent. Velen hadden verwacht dat de economie daar problemen van zou ondervinden en het niet zou overleven. Steeds meer economische data leert ons echter dat de economie weerbaarder is dan verwacht. Ook de positieve retail-verkopen maakt het narratief voor een ‘zachte landing’ sterker.

We spreken van een zachte landing als de Federal Reserve er ondanks de renteverhogingen in slaagt om de economie uit een recessie te houden. Dan maakt de Federal Reserve als het ware een zachte en veilige landing. Een harde landing zou een kleine recessie zijn en op een crash zit de markt natuurlijk helemaal niet te wachten.

Er lijkt op de lange termijn echter nog altijd een wonder nodig voor de Federal Reserve om de rente langer op dit relatief hoge niveau te houden, de balans van 9 biljoen dollar af te bouwen en dat te doen zonder de economie significant te beschadigen. “Als dat wonder wel lukt, dan zou dat risico-assets als aandelen, grondstoffen en Bitcoin bevoordelen”, aldus Marcel Pechman van Cointelegraph.

Chinese USD Coin Premium

Het lijkt erop dat China en Azië op dit moment grote kopers zijn in de markt voor Bitcoin en andere cryptocurrency’s. Dit zien we onder andere aan de USD Coin Premium. Deze index meet het verschil tussen peer-to-peer stablecoin trades in China en de Amerikaanse dollar.

Wat je ziet is dat Chinezen op de momenten dat er veel vraag naar cryptocurrency’s is meer betalen voor USDC. Soms schiet die premium door tot wel 4 procent. Dit betekent in feite dat Chinezen 1,04 dollar betalen om een USDC te bemachtigen.

Na een piek van 4 procent eind januari is de index nu alweer wat gedaald, maar is er nog altijd sprake van een premium. Op het moment van schrijven ligt de premium op ongeveer 2,5 procent, wat nog altijd positief is. In die zin lijken de Chinezen nog altijd kopers in deze markt.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin kan profiteren van ‘zachte landing’ in 2023 verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters