Bitcoin koers niet afhankelijk van halvings, maar van centrale banken

De markt gaat er lang vanuit dat de vierjarige cyclussen van Bitcoin verbonden zijn aan de halvings, die om de vier jaar de blokbeloning voor miners halveren. Nu komt er vanuit Pledditor, een analist op Twitter, een interessant alternatieve theorie. Volgens Pledditor kan het cyclische gedrag van Bitcoin verklaard worden door wereldwijde geldhoeveelheid (M2 Money Supply) die zijn eigen vierjarige cyclussen kent.

I continue to believe that #bitcoin‘s 4 year cycles are just coincidences and have little to do with the halvenings.

Global M2 money supply has actually been having its own “4 year cycles” as of late, and those cycles have been reflected in most risk assets, including bitcoin pic.twitter.com/kMQMNdp9Gq

— Pledditor (@Pledditor) September 5, 2023

De vierjarige cyclus van Bitcoin

In zijn grafiek toont Pledditor de correlatie tussen de Bitcoin koers en de geldhoeveelheid die door de wereld klotst. Wat we zien is dat de Bitcoin koers inderdaad gigantische stijgingen kende op de momenten dat de wereldwijde geldhoeveelheid stevige procentuele stijgingen neerzette.

We zagen die tijdens de bullrun van 2014, maar ook tijdens de bullsruns van 2017 en 2021. Sinds de laatste bullrun is de geldhoeveelheid zelfs een periode gedaald (richting het einde van 2022) en op dat moment bereikte de Bitcoin koers de bodem van 15.500 dollar in november.

Het lijkt er dus sterk op dat de Bitcoin koers afhankelijk is van het beleid van centrale banken; die op dit moment de groei van de geldhoeveelheid proberen te beperken om de inflatie onder controle te krijgen.

Volgens de theorie van Predditor moeten we voor de volgende bullrun dus niet wachten op de halving, maar op het moment dat centrale banken de geldprinters weer op volle toeren laten draaien.

Predditor is niet de enige met deze theorie

Grappig genoeg is Predditor niet de enige met deze theorie over het verloop van de Bitcoin koers. Ook voormalig topbankier Raoul Pal suggereerde eerder dat het verloop van de Bitcoin koers verbonden is aan de groei van de wereldwijde geldhoeveelheid.

Ok, two more charts and some thoughts…this time on crypto….

Is the accepted narrative of the BTC Halving cycle what drives the BTC cycle (and all crypto) or is it the macro?

Im starting to think it’s all about the macro

This is global M2 YoY vs Crypto market cap #Bitcoin pic.twitter.com/sSB7CaVFdE

— Raoul Pal (@RaoulGMI) July 21, 2022

Toch zijn de halvings volgens de populaire Bitcoin-auteur Vijay Boyapati nog altijd relevant voor de Bitcoin koers. In een recente podcast met Stephan Livera legt hij uit waarom dat volgens hem het geval is.

De halvings zorgen er volgens Boyapati namelijk voor dat er minder geld nodig is om de market cap van Bitcoin op hetzelfde niveau te houden. “Na de halvings is er minder financiële energie nodig om de prijzen op hetzelfde niveau te houden”, aldus Boyapati.

De moraal van het verhaal is dat het lastig is om het koersverloop van Bitcoin aan één narratief op te hangen. Natuurlijk spelen de halvings een rol in de schaarste en daarmee in het koersverloop van Bitcoin, maar ook de wereldwijde geldhoeveelheid is een belangrijke factor.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Bitcoin koers niet afhankelijk van halvings, maar van centrale banken verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters