Bitcoin koers springt omhoog door zorgen over omvallen Amerikaanse bank

De Bitcoin koers is de afgelopen 24 uur met meer dan 3 procent gestegen, omdat er angst is voor een nieuw bankfaillissement in de vorm van First Republic Bank. Op 25 april sloten de aandelen van de bank met meer dan 50 procent in het rood. De aandelen van de bank gingen onderuit nadat klanten meer dan 100 miljard dollar opnamen bij First Republic Bank.

Bitcoin reageert meteen

Het duurde niet lang voordat Bitcoin op het omvallen van de bank reageerde. In de 90 minuten na de aankondiging steeg de Bitcoin koers namelijk met 2,4 procent. Grappig genoeg zorgde dat er meteen voor dat Bitcoin zich weer ontkoppelde van de S&P 500.

#Bitcoin $BTC is up 2.4% in the last 90 minutes after @CGasparino breaks the news that bankers working with First Republic Bank $FRB “expect eventual govt receivership.”

Price was $27,500 at the time of the tweet and is now $28,150. pic.twitter.com/aSjzFXiip6

— Matt Willemsen (@matt_willemsen) April 25, 2023

Het narratief dat Bitcoin functioneert als een veilige haven in tijden van economische rampspoed leeft ook nu weer op. Op dit moment nog in beperkte mate, maar het is opvallend dat de koers weer stijgt nadat een nieuwe bank in de problemen komt.

🚀 Just minutes after US stock markets winded down their rough day, #crypto has had signs of life. With $BTC pushing for $28.5k & $ETH closing in on $1,900, these surges without reliance on the #SP500 are ideal for the market’s independent sustainability. https://t.co/0XeNVf9Vaz pic.twitter.com/KeJ1408UiN

— Santiment (@santimentfeed) April 25, 2023

First Republic begon in maart al problemen te krijgen, wat er uiteindelijk voor zorgde dat 11 grote banken (waaronder JPMorgan en Bank of America) 30 miljard dollar onderbrachten bij de geplaagde bank. Op dit moment lijkt het erop dat ook dat soort bedragen de bank niet meer kunnen redden.

Noodfaciliteiten

Op 26 maart werd bekend dat de Amerikaanse autoriteiten bezig waren met noodfaciliteiten om banken te helpen bij “structurele uitdagingen” met hun balans. Volgens anonieme bronnen begonnen de “bankruns” op dat moment te “stabiliseren” en was er “geen risico” op een zware bankrun.

Jammer genoeg blijkt dat nu niet te kloppen. First Republic verloor in het eerste kwartaal 100 miljard dollar aan deposito’s. Er is nog wel een strategisch plan om de ellende te boven te komen, maar de markt geeft First Republic op dit moment een kleine kans om te overleven.

Het lijkt erop dat we momenteel in aflevering twee van de bankencrisis van 2023 zitten. Zou First Republic de enige zijn waar het rommelt op dit moment? Zou dit de Federal Reserve beïnvloeden in hun rentebesluit dat voor 3 mei op het programma staat? Dat gaan we de komende periode allemaal leren.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin koers springt omhoog door zorgen over omvallen Amerikaanse bank verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters