Bitcoin miner Marathon Digital heeft ruzie met de SEC

Het lijkt erop dat de beursgenoteerde Bitcoin miner Marathon Digital in de clinch ligt met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Marathon onthult namelijk dat het voor de tweede maal een subpoena (gerechtelijk bevel) heeft ontvangen omtrent zijn datacenter in Hardin, Montana.

Wat is er aan de hand?

Uit de berichtgeving van Marathon Digital zelf is ook niet helemaal op te maken wat de SEC precies van de Bitcoin miner wil. “We begrijpen dat de SEC kan onderzoeken of er sprake is van schendingen van federale effectenwetgeving. Wij werken met de SEC mee”, zo is Marathon Digital duidelijk tijdens de bekendmaking van de kwartaalcijfers op 10 mei.

Opvallend genoeg is het niet de eerste keer dat Marathon Digital een subpoena ontvangt van de SEC. Eerder kreeg het er eentje in het derde kwartaal van 2021. Daarin stond dat het bedrijf een aantal documenten en communicaties aan de SEC moest openbaren.

@SECGov has issued another subpoena to Marathon Digital.

Marathon Digital is a US based #Bitcoin mining firm.

The subpoena relates to ongoing investigation tied to Marathon Digital facility in Montana.

Marathon stated that #SEC may be investigating whether or not there have…

— CryptoSmind (@SmindCrypto) May 11, 2023

Vanuit Marathon Digital zelf is nog niet gereageerd op het voorval. Het aandeel van de Bitcoin miner stond met 8,96 procent in de plus gisteren, waardoor ze in ieder geval weinig last van de SEC-ellende lijken te hebben.

Over het gehele jaar gemeten staat Marathon Digital zelfs op een plus van 200 procent. Als je aan het begin van het jaar aandelen had gekocht in Marathon, dan zit je nu dus op een prachtige winst van 200 procent. Er zijn maar weinig aandelen die dat kunnen zeggen in 2023.

Nieuwe faciliteit

Op 9 mei kondigde Marathon Digital aan dat het een samenwerking is gestart met Zero Two. Dat is een bedrijf met een focus op infrastructuur voor digitale assets. Samen gaan Marathon Digital en Zero Two een grote mining-faciliteit bouwen in Abu Dhabi.

Het lijkt erop dat men daar dus ook wel interesse heeft in Bitcoin mining. De faciliteit zou bestaan uit twee mines met een gecombineerde capaciteit van 250-megawatt. Hoewel mining normaal gesproken niet mogelijk is in Abu Dhabi vanwege de warmte, is daar inmiddels een oplossing voor.

Het gaat om zogenaamde immersion cooling waarbij de apparatuur in een soort koelvloeistof staat. Dankzij die koelvloeistof is het gewoon mogelijk om in gebieden als Abu Dhabi te minen.

Opvallend genoeg komt deze aankondiging slechts twee maanden nadat Biden bekendmaakte dat er een nieuwe belasting voor Bitcoin miners komt, die ze tot wel 30 procent extra belasting over hun energiekosten laat betalen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin miner Marathon Digital heeft ruzie met de SEC verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters