Bitcoin onderuit vanwege stijgende Amerikaanse rentes?

De Bitcoin koers en de voor inflatie gecorrigeerde rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar bewegen weer in tegengestelde richting en vertonen daarmee de sterkste negatieve correlatie in vier maanden tijd. Op zich is dat een logische ontwikkeling, omdat je zou verwachten dat Bitcoin daalt als de rente stijgt en andersom.

Afgelopen maand daalde de correlatie van +0,28 naar -0,72; het laagste niveau sinds april 2023.

Problemen voor Bitcoin?

Het kan zomaar zijn dat dit een voorbode is voor problemen voor Bitcoin. De rentes blijven waarschijnlijk nog wel even op dit verhoogde niveau en dat heeft nu dus een negatief effect op de koersen.

Ergens is dat logisch, omdat investeerders nu redelijk veilig een behoorlijk rendement kunnen vangen op Amerikaanse staatsobligaties.

Voor bepaalde typen investeerders is het risico op Bitcoin dan simpelweg te groot. Als je 5 procent op staatsobligaties kunt vangen, dan is het onvoorspelbare rendement van Bitcoin wellicht niet aantrekkelijk genoeg.

Dat is wat we nu in ieder geval een beetje lijken te zien. Zelfs het goede nieuws rondom de eventuele ETF van BlackRock lijkt weinig meer te doen voor de Bitcoin koers.

Bitcoin niet de enige

Overigens was Bitcoin afgelopen week niet de enige die onderuitging. Natuurlijk hadden altcoins het ook zwaar te verduren, maar werden ook de traditionele financiële assets niet gespaard.

Waar Bitcoin afgelopen week ruim 10 procent van zijn koerswaarde moest inleveren, zag goud een daling van 1 procent op de borden verschijnen.

De Amerikaanse Nasdaq 100 had het ook zwaar en moest een daling van 2,22 procent opschrijven. Zo lijken alle risico-assets momenteel even in een lastige periode te zitten.

Zorgen om de Chinese economie, stijgende rentes, hogere energiekosten en strenge centrale banken lijken aan dat lastige klimaat bij te dragen voor Bitcoin en andere risico-assets. Het lijkt voor Bitcoin echt wachten op de halving van april 2024.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Bitcoin onderuit vanwege stijgende Amerikaanse rentes? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters