Bitcoin verliest momentum vanwege zorgen om sterke Amerikaanse economie

Bitcoin explodeerde op donderdag naar een koers van 25.000 dollar, maar wist dat momentum niet vast te houden. Het verliezen van dat opwaartse momentum lijkt vooral te liggen in de sterke economische data uit de Verenigde Staten, die het voor de Federal Reserve (centrale bank) mogelijk maken om de rente verder te verhogen.

Meer renteverhogingen nodig

De opleving van Bitcoin die de koers kortstondig boven de 25.000 dollar bracht, kwam vooral voort uit het stijgende optimisme over de inflatie en de economie. Gisteren verdween die hoop, nadat de Producer Price Index (PPI) met 0,7 procent steeg in januari ten opzichte van december. Die stijging van de inflatie voor producenten leert de markt dat de Federal Reserve nog niet geslaagd is in zijn missie om de inflatie onder controle te krijgen.

St. Lous Federal Reserve President James Bullard deelde op dinsdag dat hij een voorstander is van een renteverhoging van 0,50 procent in maart. Ook Cleveland Fed President Loretta Mester wil grotere renteverhogingen en zit op dezelfde lijn als Bullard.

MESTER: RECENT DATA SHOWS DEMAND SIDE OF ECONOMY NOT SOFTENING AS EXPECTED

MESTER: DOES NOT WANT TO SURPRISE MARKETS WITH FED ACTION

MESTER: DOUBTS NEED TO CUT RATES THIS YEAR, MAIN FOCUS NOW IS ON RAISING RATES

— *Walter Bloomberg (@DeItaone) February 16, 2023

De kans lijkt wat dat betreft aanwezig dat we van renteverhogingen van 0,25 procent weer overstappen op 0,50 procent. Daar had de markt niet op gerekend, waardoor de koersen van risico-assets een behoorlijke tik kregen. Onder andere Bitcoin maakte als gevolg van deze nieuwe informatie een schuiver. 

De rest van de markt volgt

Het was overigens niet alleen Bitcoin dat een tik kreeg. De hele cryptomarkt ging op dezelfde manier onderuit. Ethereum sprong gisteren boven de 1.700 dollar uit en staat momenteel ook weer op een koers van 1.655 dollar. Ook de traditionele financiële markten kregen een tik vanwege de macro-economische data. Zowel de Nasdaq, de S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average, de grootste Amerikaanse aandelenindices, vielen met ruim 1 procent naar beneden.

Investeerders maken zich vooral zorgen over de sterke banenmarkt, die erop wijst dat de inflatie niet zomaar zal verdwijnen. Het is op dit moment lastig om een heel bullish plaatje te schetsen voor de markten, ondanks dat 2023 tot nu toe zo goed begonnen is. Alle ogen zijn nu vooral gericht op de Federal Reserve, die in maart weer een nieuw rentebesluit neemt voor de Amerikaanse markt.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Bitcoin verliest momentum vanwege zorgen om sterke Amerikaanse economie verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters