Bitcoin vs. Goud: BTC koers van $640.000 in het verschiet?

Het idee dat Bitcoin (BTC) concurreert met goud is niet nieuw. Goud heeft al duizenden jaren dienstgedaan als waardevol ruilmiddel en middel voor waardeopslag. Echter, sinds de introductie van Bitcoin, lijkt het erop dat de goudmarkt er een concurrent bij heeft gekregen. Is het echt mogelijk dat de meest populaire cryptocurrency de goudmarkt verstoort, en zo ja, wat zou dit kunnen betekenen voor de koers van BTC?

Prestatie van goud over de jaren heen

Goud heeft op dit moment een indrukwekkende marktwaarde van meer dan $12,4 triljoen, wat aantoont dat er een enorme hoeveelheid geld omgaat in deze markt voor het gewilde edelmetaal.

Goud vindt toepassing in diverse sectoren; het wordt gebruikt voor het vervaardigen van juwelen en in de industrie, met name in elektrische en medische apparatuur. Van de totale goudmarkt is ongeveer 44% toe te schrijven aan de vraag vanuit de juwelenbranche, terwijl zo’n 7,5% voortkomt uit industriële behoeften. Het overgrote deel van de markt, 48,5%, is echter gebaseerd op de rol van goud als waardeopslag.

Zowel centrale banken als bedrijven en particulieren investeren in goud om hun vermogen te beschermen, vooral vanwege de zeldzaamheid en duurzaamheid van het edelmetaal.

Prijs van goud over de jaren heen – BullionVualt

In de bovenstaande afbeelding wordt het koersverloop van goud over de afgelopen 20 jaar weergegeven. Het is duidelijk zichtbaar dat de koers aanzienlijk is toegenomen: in 2003 bedroeg de prijs van goud ongeveer $12.500 per kilogram. Twintig jaar later is de prijs gestegen tot ruim $60.000 per kilogram, een toename van bijna 600%. Dit illustreert dat de vraag naar goud aanhoudend groeit, wat waarschijnlijk wordt gestimuleerd door het voortdurende bijdrukken van dollars (en euro’s in Europa).

Bitcoin als vervanger van goud

Aanhangers van Bitcoin geloven vast in het potentieel van deze grootste cryptocurrency om goud te kunnen vervangen. Bitcoin bezit intrinsieke eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van het edelmetaal, en zelfs meer dan dat. Zo is Bitcoin schaars en onveranderlijk, en integreert het naadloos in de digitale wereld, terwijl goud een fysiek en zwaar alternatief is. Wat zou er gebeuren als Bitcoin erin slaagt een groter marktaandeel dan goud te veroveren, of zelfs de volledige goudmarkt overtreft?

% goudmarktBitcoin (BTC)Nu$27.00010% van goudmarkt$63.00050% van goudmarkt$318.000100% van goudmarkt$640.000

De bovenstaande tabel toont verschillende prijsvoorspellingen op basis van het marktaandeel van Bitcoin in vergelijking met de goudmarkt. De huidige koers van Bitcoin is ongeveer $27.000. Als Bitcoin 10% van de goudmarkt zou veroveren, zou dit de koers van BTC al meer dan verdubbelen tot $63.000. Mocht Bitcoin erin slagen de volledige goudmarkt te veroveren, dan zou een koers van ongeveer $640.000 mogelijk zijn, wat een stijging van ruim 20 keer de huidige prijs zou betekenen.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Bitcoin vs. Goud: BTC koers van $640.000 in het verschiet? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters