Shopping Cart 0 - 0.00$ 0

Bitcoiners zijn opgelucht: Proof-of-Work verbod weggestemd door Europees Parlement

Het was even billenknijpen voor de bitcoin-gemeenschap. Vandaag stemde het Europees Parlement over het zogenaamde Proof-of-Work verbod in de Markets in Crypto-assets (MiCA) richtlijn. Met 32 stemmen tegen en 24 stemmen voor zijn Bitcoin en andere Proof-of-Work coins voorlopig gered in Europa. We zijn er echter niet helemaal, want er is een alternatief amendement goedgekeurd waarin bepaalde ‘crypto-asset mining activiteiten, die substantieel bijdragen aan klimaatverandering’ verboden worden.

2/ A majority of MEPs from the EPP, ECR, Renew & ID voted against it, while a minority of MEPs from Greens, S&D, and GUE mainly voted in favor.

Instead, this alternative amendment from Stefan Berger was supported.

What does that mean for POW? pic.twitter.com/K11ZofVoN3

— Patrick Hansen (@paddi_hansen) March 14, 2022

Mining wordt in deze MiCA niet meer opgenomen, maar wel toegevoegd aan de EU sustainable finance taxonomy. Er is echter nog een kans dat het Proof-of-Work verbod alsnog in de MiCA terechtkomt. Daarvoor moeten de groepen die deze stemronde verloren hebben een versnelde procedure aanvragen. Voor die versnelde procedure hebben ze 1/10e van de stemmen van het Europees Parlement nodig en dat aantal hebben ze.

Niet geheel uit gevarenzone

Als de verliezende groep besluit de versnelde procedure te starten om het verbod alsnog in de MiCA te krijgen, dan gaat de discussie plaatsvinden in de plenaire vergadering van het Europees Parlement. Wat betekent dat het om een vergadering gaat waar alle 705 leden van het Europees Parlement bij aanwezig zijn. Deze vergadering vindt 12 keer per jaar plaats en is de belangrijkste vergadering van het Europees Parlement.

Dit zou de discussie rondom Proof-of-Work meteen in de belangrijkste beleidsarena van het Europees Parlement brengen. Het is lastig te voorspellen hoe dat scenario zich uit zou spelen voor Proof-of-Work en bitcoin, maar het kan zijn dat ze deze noodgreep niet gebruiken.

5/ If POW was to be deemed unsustainable under the taxonomy (very likely), mining companies would have a much harder time getting money from European investors, companies, and governments that have to allocate more and more of their capital towards green objectives.

— Patrick Hansen (@paddi_hansen) March 7, 2022

Dit zou betekenen dat de Proof-of-Work bepaling zich verplaatst naar EU sustainable finance taxonomy. Als men Proof-of-Work op deze lijst als niet-duurzaam kwalificeert, dan wordt het voor de industrie een stuk lastiger om kapitaal op te halen in Europa. Zelfs voor cryptobedrijven als exchanges kan het lastiger worden om kapitaal uit de markt te halen. Alles bij elkaar is dit een grote verbetering ten opzichte van het verbod dat boven de markt hing.

Discussie over Proof-of-Work nog niet klaar

Ondanks de ‘overwinning’ van vandaag, waarmee het Proof-of-Work verbod voorlopig van tafel lijkt, is de discussie nog lang niet voorbij. Het gaat ongetwijfeld terugkomen in de EU sustainable finance taxanomy discussies of tijdens de naderende regulering voor data centers in de Europese Unie. Daarnaast is er nog de optie dat het via een versnelde procedure alsnog in de MiCA terechtkomt.

Volgens Node Pole CEO Christoffer Svanberg duurt het nog maximaal 1 tot 2 jaar voordat de nieuwe data center regulering er is in Europa. De bulk van de wetgeving op dit gebied is niet puur en alleen gericht op data centers, maar op koolstof-intensieve industrieën.

De kans is aanwezig dat de bitcoin mining industrie hier ook mee te maken krijgt. Al heeft het er alle schijn van dat een algeheel verbod op Proof-of-Work voorlopig van tafel is. Het meest waarschijnlijke scenario is dat miners in de toekomst moeten aantonen een relatief groene energiemix te hebben. Bijvoorbeeld door voor 90 procent op duurzame energie te draaien.

The post Bitcoiners zijn opgelucht: Proof-of-Work verbod weggestemd door Europees Parlement appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters