Chainalysis: “Bitcoin heeft voor hetere vuren gestaan dan de implosie van FTX”

Blockchain analysebedrijf Chainalysis vergelijkt de val van Mt. Gox, de grootste beurs van de beginjaren van Bitcoin, met de implosie van FTX. De conclusie die het trekt is dat Bitcoin voor hetere vuren heeft gestaan en dat de impact op het ecosysteem minder heftig zal zijn.

1/ Big picture: FTX’s collapse has shaken the #crypto market. But this is not the first time crypto has faced significant turmoil related to the collapse of an exchange.

— Chainalysis (@chainalysis) November 23, 2022

Wat is de argumentatie?

De argumentatie is dat FTX een kleiner deel van de industrie vormt dan Mt. Gox op het moment van omvallen. In een Twitter-draadje van 23 november, schrijft Chainalysis onderzoeker Eric Jardine dat het marktaandeel van Mt. Gox in 2014 op 46 procent lag. FTX daarentegen was in 2022 verantwoordelijk voor ‘slechts’ 13 procent van de instromen.

Jardine schrijft dat er tijdens het omvallen van Mt. Gox alleen maar gecentraliseerde spelers aanwezig waren in de industrie. In 2022 is dat anders en vormen ook decentrale beursplatformen als Uniswap en Curve een groot deel van de markt. Hieronder in de grafiek zie je hoe snel het aandeel van decentrale beursplatformen toeneemt.

“Mt. Gox was de grootste speler op het gebied van gecentraliseerde beurzen op het moment dat deze entiteiten domineerden. Dat maakte deze beurs belangrijker voor het ecosysteem dan FTX dat nu was”, aldus Jardine.

De 850.000 Bitcoin van Mt. Gox

Het eens zo grote Mt. Gox sloot de handel in februari 2014. Het was gedwongen dit te doen na het verliezen van 850.000 Bitcoin in een hack. Klanten die tegoeden op de beurs hadden wachten nog altijd op hun geld. Zo zie je maar hoe lang het kan duren voordat de gebruikers van FTX na deze ellende ook maar iets van hun tegoeden terugkrijgen.

Op 6 oktober 2022 kondigde de curator van Mt. Gox aan dat gebruikers tot 10 januari 2023 de tijd hebben om een terugbetaalmethode te selecteren. Er is in totaal 150.000 Bitcoin teruggevonden, die straks weer wordt verdeeld over deze gebruikers.

Jardine gelooft dat, ondanks het feit dat er andere factoren zijn die FTX groter maken, de vergelijking voor optimisme moet zorgen binnen de crypto-industrie. “Er is geen reden om te denken dat de industrie hier niet sterker uit kan komen dan ooit”, zo sluit Jardine af.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Chainalysis: “Bitcoin heeft voor hetere vuren gestaan dan de implosie van FTX” verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters