Coincecko-rapport: Minen van 1 Bitcoin is in Libanon 783x goedkoper dan in Italië

In een recent rapport is aan het licht gekomen dat er een opvallend wereldwijd verschil bestaat in de elektriciteitskosten die individuele Bitcoin-miners dragen.

Waar het produceren van één Bitcoin (BTC) in Italië naar verluidt maar liefst $208.560 kost, is het in Libanon ongeveer 783 keer goedkoper; namelijk zo’n $266. Dit fenomeen werpt een intrigerend licht op de diversiteit van de kostenstructuur in de wereld van Bitcoin-mining.

Onderzoek naar kosten BTC-minen

Coingecko heeft hier onderzoek naar gedaan en hebben hier een rapport over vrijgegeven. Uit de resultaten van dit rapport blijkt dat er ‘slechts’ 65 landen zijn waar individuele Bitcoin-miners winstgevend kunnen opereren, en dit uitsluitend op basis van de kosten voor huishoudelijke elektriciteit. Van deze winstgevende landen bevinden er zich 34 in Azië, terwijl Europa er slechts 5 telt.

Individuele Bitcoin-miners staan echter op gespannen voet met het wereldwijde gemiddelde van de elektriciteitskosten van huishoudens:

De gemiddelde elektriciteitskosten voor huishoudens om 1 Bitcoin te minen zijn $46.291,24, wat 35% hoger is dan de gemiddelde dagprijs van 1 BTC in juli 2023 ($30.090,08).

Minst winstgevende landen

Het rapport markeerde Italië als het land met de hoogste kosten voor huishoudelijke Bitcoin-mining, met een prijskaartje van $208.560 per Bitcoin. Op het moment van deze publicatie impliceert dit dat het mijnen van één Bitcoin in Italië even duur is als ongeveer 8 Bitcoins waard zijn.

Op de 2e plaats stond Oostenrijk met $184.352, gevolgd door België met $172.382. In onderstaande afbeelding is de top 10 van landen waar het minen van BTC het minst winstgevend is.

Libanon meest winstgevend

In de tussentijd bieden de elektriciteitstarieven voor huishoudens in Libanon individuele Bitcoin-miners de mogelijkheid om één Bitcoin te genereren voor een bescheiden bedrag van slechts $266. Op basis van deze gegevens is dit ongeveer 783 keer goedkoper dan de kosten voor het minen van een Bitcoin in Italië.

Iran volgt op de voet, met een productiekost van circa $532 per Bitcoin. Ondanks het feit dat Iran in 2019 het minen van Bitcoin heeft gelegaliseerd, heeft het land sindsdien op verschillende momenten legale operaties stopgezet, verwijzend naar belasting op de energienetwerken tijdens de winter.

In onderstaande afbeelding is de top 10 landen weergegeven waar het het meest winstgevend is om Bitcoin te minen.

In januari werd bekend dat er door de Iraanse organisatie voor het inzamelen en verkopen van staatseigendommen ongeveer 150.000 stuks cryptominingapparatuur in beslag waren genomen.

Het is benoemingswaardig dat het rapport hoogstwaarschijnlijk puur keek naar de stroomkosten en niet naar de mogelijke haalbaarheid en eventuele andere logistiek die erbij komt kijken. De stabiliteit van het stroomnet is één van de belangrijke factoren die komt kijken bij het opzetten van een crypto-miningfaciliteit, voor welke crypto dit dan ook is.

Veel van de genoemde landen in het rapport hebben regelmatig een tekort aan elektriciteit. Het gevolg hiervan is dat veel apparatuur dat stroom verbruikt simpelweg uit moet worden gezet. Dit zal voor veel miners wellicht niet geheel interessant zijn voordat ze hun activiteiten naar deze landen verhuizen.

Het bericht Coincecko-rapport: Minen van 1 Bitcoin is in Libanon 783x goedkoper dan in Italië verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters