“De Federal Reserve speelt met vuur, Bitcoin staat voor mogelijke koersexplosie”

Het is je vast niet ontgaan dat de Amerikaanse Federal Reserve de headlines al het hele jaar domineert met zijn renteverhogingen. Sinds de eerste renteverhoging van maart 2022 is de Federal Reserve begonnen aan de meest agressieve rentecampagne in de volledige monetaire geschiedenis van de Verenigde Staten. Zie voor het bewijs daarvan de onderstaande grafiek.

Het doel van de renteverhogingen is om de inflatie onder controle te krijgen, wat tot nu toe nog niet helemaal wil lukken. De grote vraag is natuurlijk wat het effect van die renteverhogingen op de economie zal zijn en in het verlengde daarvan op Bitcoin en de overige financiële markten. Die vragen ga ik vandaag proberen te beantwoorden.

De Federal Reserve is nog nooit zo agressief geweest

In relatieve zin is de Federal Reserve nog nooit zo agressief geweest als tijdens de huidige cyclus. Vanaf maart 2022 is de rente in een kleine 7 maanden tijd verhoogd van 0,25 procent naar 4,00 procent. Na een decennium van historisch lage rentes, gooit de Federal Reserve het nu over een compleet andere boeg. Om de inflatie te bevechten zet het de gezondheid van de complete economie op het spel.

Ook de bovenstaande afbeelding leert ons hoe ‘bijzonder’ het huidige beleid van de Federal Reserve is. Persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat het onmogelijk is om de rente op dit tempo te verhogen voor een economie die gebouwd is op een kunstmatig lage rente. Er komt een moment dat individuen, bedrijven en overheden hun schulden moeten herfinancieren en dan staat daar ineens een onmogelijk hoge rente tegenover.

Tom Hoenig, de voormalig president van de Kansas City Federal Reserve, deelt mijn mening over dit onderwerp: “We hebben een periode van zeven jaar achter de rug waarin de rente praktisch nul was. Wat gebeurt er dan in die zeven jaar? De hele markt past zich aan deze nieuwe rente aan. Het hele economische systeem wordt afhankelijk van die rente van nul procent. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar wereldwijd. […] Denk je dat het mogelijk is om de rente zonder enige schade weer te verhogen? Denk je dat er geen slachtoffers zullen vallen? Dat er geen winnaars en verliezers zullen zijn? Dat is onmogelijk.”

De huidige rente van 4 procent, waar de Federal Reserve in recordtempo naartoe werkte, is als een pijpbom die zich langzaam in het systeem nestelt. Je ziet de schade van renteverhogingen niet meteen. Net als dat we de schade van de kunstmatig lage rente van het afgelopen decennium nu pas beginnen te voelen.

Er komt een moment aan dat de Federal Reserve weer heel snel om moet draaien en de rente moet verlagen om te voorkomen dat de economie implodeert. Wat dat betreft is de Federal Reserve nu op 30 meter hoogte en zonder beveiliging op een koord aan het dansen. Het is te hopen dat ze op het juiste moment weten te stoppen, maar dat de economische klap nog moet komen lijkt een zekerheid.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

De afgelopen maanden zagen we vooral een grote vlucht naar Amerikaanse dollars. Dat heeft te maken met een aantal factoren.

er heerst een grote mate van onzekerheid op macro-economisch vlak

bedrijven en individuen moeten grotendeels de rekeningen in Amerikaanse dollars betalen

de rente gaat in recordtempo omhoog

De Amerikaanse dollar is nog altijd de wereldreservemunt. Dit betekent in de basis dat het grootste deel van de wereldwijde schuldenberg is uitgedrukt in dollars. De rente over die schulden moet ook in dollars afgetikt worden. Daarnaast is een groot deel van de wereldhandel uitgedrukt in dollars. Die twee factoren bij elkaar maken dat er van nature een grote vraag naar dollars is.

Combineer dat met de macro-economische onzekerheid die momenteel heerst: torenhoge inflatie en centrale banken over de hele wereld verhogen in recordtempo de rente. Die hogere rente maakt ook nog eens dat je momenteel ruim 4 procent per jaar kunt verdienen op Amerikaanse staatsobligaties.

Dat is een praktisch risicoloos rendement van 4 procent, wat het in combinatie met alle onzekerheid heel aantrekkelijk maakt om risico-assets als Bitcoin en aandelen te verkopen ten faveure van de Amerikaanse dollar.

Ik ben ervan overtuigd dat die vlucht naar Amerikaanse dollar eindigt zodra de Federal Reserve gedwongen van koers moet wijzigen. Als zij moeten de rente moeten verlagen om te voorkomen dat de economie omvalt. Dat is het moment waarop ik verwacht dat de financiële wereld ‘voorgoed’ breekt met de Amerikaanse dollar.

Daarna voorzie ik een vlucht naar harde assets. Persoonlijk investeer ik op dit moment in bitcoin, fysiek goud, grondstoffenproducenten, dividendaandelen en olie- en gasbedrijven. Als de Amerikaanse dollar straks niet meer de plek is om je te verstoppen – zodra de rentes gedwongen omlaag moeten – dan verwacht ik een vlucht naar deze assets.

Meer van dit soort artikelen?

Vind jij macro-economische en geopolitieke analyse interessant? Abonneer je dan op mijn gratis aandeelhoudersbrief! Hierin deel ik uitgebreide macro-economische analyse, bespreek ik geopolitieke ontwikkelingen en geef in een gedetailleerde inkijk in mijn portfolio.

In de laatste editie van de aandeelhoudersbrief bespreek ik bijvoorbeeld waarom ik momenteel stevig in de olie- en gasindustrie en uranium-mijnbedrijven investeer.

Het bericht “De Federal Reserve speelt met vuur, Bitcoin staat voor mogelijke koersexplosie” verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters