De Toekomst van Bitcoin ETF’s: Een Balans tussen Potentie en Voorzichtigheid

Bitcoin ETF’s hebben de potentie om de cryptomarkt te voorzien van een nieuwe vraag van maar liefst $30 miljard, zo wijst het nieuwste onderzoeksrapport van NYDIG, een toonaangevende speler in de cryptohandel, uit.

Een ongekende vraag naar Bitcoin Spot ETF’s

De afgelopen weken heeft de interesse in spotmarkt-gebaseerde exchange-traded funds (ETF’s) een ongekende toename gezien, met aanvragen ingediend door zwaargewichten zoals BlackRock (BLK) en Fidelity.

In het NYDIG-rapport worden de voordelen van een spot ETF uitvoerig belicht. Deze omvatten onder andere de sterke merkherkenning van BlackRock en de iShares-franchise, naast de eenvoud van transacties via effectenmakelaars en de rapportage van posities, risico’s en belastingen.

Volgens de prognoses van NYDIG is er momenteel al een bedrag van $28,8 miljard aan bitcoin-activa in beheer, waarvan $27,6 miljard wordt vastgehouden in producten die overeenkomen met spotverhandeling.

Contrasterende Verdeling van Beleggingskapitaal tussen Goud en Bitcoin Fondsen

Hoewel Bitcoin vaak gelijkgesteld wordt met goud als een vorm van ‘digitaal goud’, laat het meest recente rapport van NYDIG zien dat de manier waarop deze twee soorten activa worden beheerd door beleggingsfondsen aanzienlijk verschilt.

Terwijl goud ETF’s slechts 1,6% van de totale wereldwijde goudvoorraad beheren en centrale banken 17,1% bezitten, houden bitcoinfondsen een groter aandeel van 4,9% van de totale bitcoinvoorraad aan. Verder wordt er een groot verschil opgemerkt in het totale geïnvesteerde kapitaal in deze twee soorten fondsen. Meer dan $210 miljard is geïnvesteerd in goudfondsen, terwijl er slechts $28,8 miljard is geïnvesteerd in bitcoinfondsen.

Dit suggereert dat ondanks de opkomst en populariteit van Bitcoin en andere cryptocurrencies, traditionele activa zoals goud nog steeds een aanzienlijk groter aandeel van beleggingskapitaal aantrekken, wat de groeiende, maar nog steeds relatief beperkte omvang van de bitcoinfonds-markt ten opzichte van die van goud aantoont.

Potentieel en Voorzichtigheid: De Impact van een Bitcoin ETF

Volgens NYDIG is Bitcoin ongeveer 3,6 keer instabieler dan goud. Dit betekent dat als investeerders evenveel risico willen nemen als met goud, ze 3,6 keer minder Bitcoin nodig hebben. Door deze berekening zou er bijna $30 miljard extra vraag kunnen zijn naar Bitcoin via een beursgenoteerd fonds, oftewel een Bitcoin ETF.

Ecoinometrics, aan de andere kant, waarschuwt voor te veel optimisme. Ze merken op dat goud ETF’s succesvol waren vanwege specifieke omstandigheden op dat moment, zoals de strijd tegen terrorisme, de opkomst van China en een groeiend tekort in de VS, wat de dollar zwakker maakte. Deze omstandigheden droegen bij aan de waardestijging van goud.

Ecoinometrics gelooft dat een Bitcoin ETF ook succesvol kan zijn, maar zegt dat dit afhangt van verschillende factoren. Deze omvatten de lancering van de ETF zelf, een zwakkere Amerikaanse dollar, de Federal Reserve die meer geld in de economie pompt (ook wel bekend als kwantitatieve versoepeling), en jongere mensen die meer bereid zijn om in Bitcoin te investeren. Terwijl een Bitcoin ETF nieuwe interesse en geld naar de cryptomarkt kan brengen, betekent dat niet automatisch dat de prijs van Bitcoin naar $100.000 zal stijgen

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht De Toekomst van Bitcoin ETF’s: Een Balans tussen Potentie en Voorzichtigheid verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters