Deep Dive: Gaan Spot ETF’s de Bitcoin Koers enorm laten stijgen?

In de Deep Dive van vandaag nemen we de nieuwe ontwikkelingen omtrent Bitcoin (BTC) onder de loep. Met de recente stroom aan Spot Exchange Traded Fund (ETF) aanvragen door vooraanstaande Amerikaanse financiële instellingen, staat Bitcoin op de rand van een nieuw tijdperk van institutionele adoptie.

Ga met ons mee in deze Deep Dive terwijl we de potentiële impact van deze beweging op de BTC koers ontleden, en wat dit zou kunnen betekenen voor de toekomst van ‘s werelds populairste cryptocurrency.

Wat is een Spot ETF?

Laten we eerst de basis leggen door te begrijpen wat een Spot Exchange Traded Fund (ETF) precies is. Dit zal ons helpen om de mogelijke impact van deze nieuwe ontwikkeling op Bitcoin beter te doorgronden.

Wat is een Exchange Traded Fund precies? De naam verklapt het al een beetje, het is een fonds dat verhandelbaar is op de beurs. Een fonds is een verzameling van financiële middelen zoals aandelen die gebundeld worden in een fonds, vaak om risico te spreiden. Doordat het fonds op de beurs, bijvoorbeeld de New York Stock Exchange (NYSE) of Amsterdam Exchange Index (AEX), verhandelbaar is is het erg toegankelijk voor beleggers om deze te verhandelen. Hierdoor zijn deze fondsen over het algemeen erg liquide.

Het woord “spot” wil zeggen dat een aankoop van het fonds zorgt voor een direct aankoop van het onderliggend product. In het geval van een Bitcoin Spot ETF betekent dit wanneer een investeerder geld in de ETF stopt het fonds direct BTC zal moeten aanschaffen. Beleggers zien een Spot ETF daarom als een erg gezond investeringsmiddel voor de populaire munt omdat het zorgt voor meer vraag naar de cryptomunt zelf. 

Doordat het fonds gebruikmaakt van de traditionele financiële infrastructuur hopen investeerders dat deze ETF’s zullen zorgen voor meer institutionele investeringen in de cryptocurrency markt. Zo kunnen pensioenfondsen bijvoorbeeld makkelijker in de populaire munt beleggen door hun bestaande infrastructuur te gebruiken. 

De potentie van een BTC Spot ETF is recent flink in opspraak gekomen omtrent het feit dat een van de grootste asset managers genaamd Blackrock heeft aangekondigd een dergelijk fonds te willen realiseren. De Amerikaanse financiële dienstverlener is een traditionele institutionele partij en het doet daarom beleggers hopen dat de Spot ETF voor het grootste crypto project daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Daarnaast duiken er ook geruchten op dat een andere grote financiële dienstverlener genaamd Fidelity ook een Spot ETF voor bitcoin wil aanvragen.

Een Duik in de Data

In deze sectie analyseren we de ETF markt en bekijken we hoe dit de koers kan beïnvloeden van bitcoin. Zo nemen we data van Vanguard en de hele markt bij de hand, maar ook het totale vermogen in pensioenfondsen. 

Effect van Bitcoin Spot ETF adoptie op de BTC koers?

Om een beter beeld te krijgen wat mogelijk de invloed kan zijn van een spot ETF voor de BTC koers, nemen we een kijkje naar bestaande ETF’s in de markt. Een bekende beheerder van ETF’s is de Amerikaanse Vanguard, die in totaal 82 fondsen onder management heeft met een totaal vermogen van ruim $2,1 triljoen. 

In deze sectie exploreren we hoeveel vermogen er mogelijk naar bitcoin kan stromen door verschillende scenario’s te schetsen, zo analyseren we de prijs toename in het geval  1%, 3% en 5% van ETF vraag voor Vanguard fondsen migreert naar de Bitcoin fondsen. In de tabel is een verwachte prijs weergegeven op basis van de verschillende scenario’s (hier is uitgegaan van de huidige koers).

ScenarioVermogenVerwachte koers1%$21 miljard$31.0003%$63 miljard$33.2505%$105 miljard$35.500Tabel 1: Prijs scenario’s van BTC

Zoals is te zien uit Tabel 1 heeft een 1% migratie van de totale Vanguard ETF vraag naar een BTC ETF een klein effect, maar een 5% migratie zorgt al voor een significante 18% toename van de prijs. De tabel laat goed zien dat het vermogen in bestaande fondsen erg groot is en dat een kleine procentuele migratie al invloed heeft op de prijs. 

Het enorme potentieel van totale ETF markt

Als we ons blikveld verbreden naar de totale ETF-markt, wordt het potentieel voor prijseffecten alleen maar groter. Figuur 1 laat de groei van de totale ETF-markt in de afgelopen twee decennia zien. In 2003 bedroeg het totale vermogen nog ‘slechts’ $204 miljard, maar tegen 2022 is dat opgelopen tot een indrukwekkende $9,5 triljoen. Dit weerspiegelt de groeiende populariteit van deze fondsen, en wijst erop dat we een verdere stijging kunnen verwachten in de komende jaren.

Figuur 1: Totaal vermogen in ETF’s in de afgelopen 20 jaar (bron; statista.com)

In Tabel 2 schetsen we nogmaals verschillende scenario’s, ditmaal bekijken we wat de BTC prijs kan zijn voor 3 verschillende scenario’s. Eentje waar 1% van de fondsenmarkt migreert naar de BTC Spot ETF, een van 3% en een scenario van 5%. Logischerwijs zien we een stuk hogere koers voorspelling dan in tabel 1, omdat de totale marktwaarde van de ETF markt groter is. In een scenario waar 5% van het marktaandeel verschuift naar het nieuwe bitcoin fonds kan de waardering in onze analyse bijna verdubbelen. 

ScenarioVermogenVerwachte koers1%$95,52 miljard$35.0003%$286,56 miljard$44.8005%$477,6 miljard$54.000Tabel 2: Prijs scenario’s van BTC

Migratie van pension fondsvermogen naar Bitcoin 

Nu we de potentie van de algemene ETF-markt hebben besproken, kunnen we ons richten op een specifiek segment: pensioenfondsen. De hoop is dat met de introductie van een Bitcoin Spot ETF, deze traditionele financiële instellingen hun weg naar Bitcoin investeringen vinden. Dit is bijzonder belangrijk gezien de enorme groei van het vermogen in pensioenfondsen wereldwijd. Figuur 2 illustreert deze trend – in 2009 bedroeg het totale vermogen in pensioenfondsen wereldwijd nog $27,06 biljoen, en in 2021 is dit meer dan verdubbeld tot een indrukwekkende $60,6 biljoen.

Figuur 2: Totale vermogen in globale pensioenfondsen (statista.com)

In Tabel 3 analyseren we weer 3 verschillende scenario’s, een 1%, 3% en 5% migratie van vermogen naar de BTC Spot ETF. Omdat het pensioenvermogen zo groot is zien we ook een significante impact op de koers, een 1% migratie zorgt al voor een verdubbeling van de koers, een 5% migratie verzesvoudigt de prijs tot boven de $180.000. Het laat zien dat het enthousiasme rond het uitbrengen van een spot ETF voor bitcoin terecht met veel enthousiasme wordt ontvangen.

ScenarioVermogenVerwachte koers1%$606 miljard$61.3003%$1818 miljard$124.0005%$3030 miljard$186.000Tabel 3: Prijs scenario’s van BTC

Conclusie

De Bitcoin prijs kan in theorie zeer sterk beïnvloed worden door het realiseren van een Bitcoin Spot ETF. Omdat ETF’s wereldwijd een groot hoeveelheid vermogen aantrekken. Daarnaast kan een dergelijk fonds ervoor zorgen dat pensioenfondsen meer interesse krijgen om in de populaire munt te investeren. Volgens onze analyse zou de koers mogelijk boven de $60.000 kunnen komen en zelfs boven de $180.000. Echter, kan het wel even duren voordat adoptie wordt gerealiseerd, instituties blijven nog altijd huiverig om in cryptocurrencies te investeren. Een Bitcoin Spot ETF blijft desondanks wel een belangrijke eerste stap.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de opwindende wereld van cryptocurrency betreden en de mogelijkheid verkennen om Bitcoin te kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke cryptocurrency-exchanges in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 1.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Deep Dive: Gaan Spot ETF’s de Bitcoin Koers enorm laten stijgen? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters