Deep Dive: Heeft de Cryptomarkt Grote problemen?

Bijna niemand heeft het gemist: de cryptomarkt heeft in de afgelopen weken een stevige duik genomen. Het sentiment keerde plotseling toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op 5 juni dertien aanklachten tegen Binance US aankondigde.

Hierin werden diverse altcoins op een negatieve manier belicht. In onze grondige analyse van vandaag duiken we dieper in deze marktcrash. Is er voornamelijk sprake van angst, onzekerheid en twijfel (FUD), of signaleren we ook fundamentele problemen?

Recente Ontwikkelingen

Voordat we in de data duiken, nemen we eerst een overzicht van de belangrijke ontwikkelingen in de afgelopen weken die een nadrukkelijk effect hebben gehad op de crash in de crypto markt. 

Aanklacht Binance US door SEC

De SEC heeft in een uitgebreid document medegedeeld dat het Binance US op 13 verschillende feiten aanklaagt. Direct raakte de markt in paniek en zagen we vrijwel alle munten dalen in prijs. Binance US heeft aangegeven teleurgesteld te zijn in de werkwijze van de overheidsinstelling maar de exchange zal blijven werken zoals gebruikers gewend zijn van de grote exchange. 

Onder andere Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polygon (MATIC) worden benoemd als effect door SEC

Ook verschillende crypto projecten werden in de aanklacht van de SEC genoemd. Waaronder grote en bekende projecten zoals Cardano (ADA), Solana (SOL) en Polygon (MATIC). Zo geeft de Amerikaanse instantie aan dat het de munten als een effect ziet. Al snel daalde de koers van deze munten flink, de aantijgingen doen denken aan de langlopende rechtszaak die de SEC al heeft lopen met Ripple omtrent XRP

Een duik in de data

In deze sectie duiken we dieper in op de on-chain data. Zien we de dalende koers ook terug in het gebruik van de verschillende netwerken? Verder kijken we ook naar het gedrag van investeerders en hun allocatie op exchanges, nu Binance US wordt aangevallen door de SEC.

Bitcoin en Ethereum stromen massaal uit Binance 

Een van de dingen die we direct zien gebeuren is de uitstroom van munten uit de Binance exchange. Na de aantijgingen van de SEC verliezen beleggers vertrouwen in het grootste crypto handelsplatform, zo stroomt er met name veel Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH) uit. In Figuur 1 is te zien dat in de afgelopen week al ruim 40.000 BTC en 324.000 ETH uit het platform is gehaald.

In relatie tot het totaal is het een daling van 5,7% van de bitcoin reserves en 7,1% van de ethereum reserves op de exchange, dit komt neer op ruim $1,5 miljard aan vermogen. Het laat duidelijk zien dat de aanklachten van de SEC directe gevolgen hebben voor het gedrag en vertrouwen van beleggers, over de komende dagen kunnen we mogelijk een verdere uitstroom van fondsen verwachten.

Figuur 1: Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en stablecoin reserves op Binance (bron; Glassnode)

Ook Coinbase onderhevig aan crypto uitstroom

Naast Binance ervaart Coinbase ook een uitstroom van fondsen zoals is te zien in Figuur 2. De uitstroom van BTC valt met slechts een daling van 0,5% ten opzichte van de reserves met een totaal van 2.300 bitcoin dat de exchange verlaat. Dit is een stuk minder dan Binance die ruim 40.000 tokens uit het platform zag stromen. Opvallend genoeg heeft het Amerikaanse beursgenoteerde handelsplatform juist een significante uitstroom van ETH. In totaal daalde de reserves met 8 procent in slechts een week tijd en heeft meer dan 290.000 ethereum de exchange verlaten.

Figuur 2: BTC, ETH en stablecoin reserves op Coinbase (bron; Glassnode)

Whales reageren neutraal op markt crash

Wat doen whales in de huidige markt? Als we kijken naar het Ethereum netwerk, zien we opvallend weinig gedrag van whales. In Figuur 3 zijn het aantal adressen met meer dan 1.000 ETH weergegeven over de afgelopen maanden.

Het aantal whales was al sterk aan het dalen in april en mei, maar die trend lijkt nu juist wat af te nemen na de aankondiging van de SEC. Als we kijken naar Figuur 4 dan zien we het totaal aan whales met meer dan 1.000 BTC. Hier zien we vrijwel geen verandering in het aantal, het lijkt erop dat (met name Bitcoin) whales relatief neutraal reageren op de markt crash.

Figuur 3: Ethereum (ETH) adressen met meer da 1.000 ETH (bron; Glassnode)
Figuur 4: Aantal adressen met meer dan 1.000 BTC (bron; Glassnode)

Cardano (ADA) DeFi blijft hard groeien ondanks markt crash

In een vorige Deep Dive analyseerden we al de sterke groei die het Cardano netwerk ervaart, met name op het gebied van Decentralized Finance (DeFi). Zo behaalde het netwerk recent nog een nieuwe Total Value Locked (TVL) mijlpaal, de hoeveelheid waarde die opgesloten zit in DeFi protocollen, waar 400 miljoen ADA vast zat in protocollen.

In Figuur 5 zien we dat deze groei onherroepelijk haar voortgang heeft voortgezet. We zien duidelijk dat sinds het begin van dit jaar de groei van DeFi sterk is ontwikkeld en in de afgelopen maanden is de groei nog explosiever. We zien eigenlijk dat de aantijgingen van de SEC, die op 5 juni bekend werden gemaakt, vrijwel geen impact hebben op de adoptie van het netwerk. We zien een kortstondige dip op de dag zelf maar al snel zet de groei weer voort.

Zo heeft het netwerk in slechts 6 weken weer 100 miljoen ADA extra in TVL, waardoor de mijlpaal van 500 miljoen al snel is behaald. Het laat zien dat gebruikers nog steeds volop overtuiging hebben in het netwerk en nut halen uit de verschillende smart contractsen DeFi features die het netwerk biedt. Op de lange termijn zal dit uiteindelijk zorgen voor een stijging in de koers.

Figuur 5: Total Value Locked in ADA op het Cardano netwerk (bron; DeFiLlama)

Conclusie

We zien dat de markt direct heeft gereageerd op de aantijgingen van de SEC. Niet alleen daalde de koers van de gehele crypto markt hard, ook halen beleggers massaal hun BTC en ETH van af van de Binance exchange. Het is duidelijk dat de aanklacht het vertrouwen van de gebruikers flink heeft geschonden, als resultaat is er ruim $1,5 miljard aan vermogen al van de grote exchange gehaald en de verwachting is dat dit zal toenemen.

Ook Coinbase ervaart een flinke uitstroom, met ruim 290.000 ethereum dat het handelsplatform heeft verlaten in de afgelopen week. Als we kijken naar het on-chain gedrag van Cardano zien we opvallend genoeg dat de groei van het netwerk onherroepelijk doorgaat. Het netwerk heeft een nieuwe mijlpaal behaald door in totaal 500 miljoen ADA TVL te behalen. Opvallend is dat de groei steeds harder lijkt toe te nemen.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht crypto’s kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 1.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Deep Dive: Heeft de Cryptomarkt Grote problemen? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters