Deep-dive: Is de Bitcoin bodem nabij?

In de afgelopen maanden is er veel gebeurd. De FTX crash heeft zijn sporen in de crypto markt achtergelaten. Zodoende zijn veel crypto exchanges gesneuveld en heerst er nog steeds angst. Ook Binance komt nu slecht in het nieuws. Extreme angst in de markt is meestal een teken van een bodem. In deze deep-dive werpen we wederom een blik op Bitcoin om een beeld te krijgen van de staat van de markt.

On-chain Analyse

In deze sectie nemen we een kijkje in de on-chain data van Bitcoin. Dit doen we op basis van verschillende metrieken.

Bitcoins blijven exchanges verlaten

In figuur 1 laat de blauwe lijn het aantal Bitcoin op exchanges zien. Na de crash van FTX zagen we dat veel Bitcoins van exchanges af werden gehaald. De 3 weken na de crash ging dit om zo’n 200.000 Bitcoins. Daarbij daalde het aantal Bitcoin op exchanges van een niveau van rond de 2,52 miljoen naar zo’n 2,33 miljoen Bitcoin. Met het nieuws omtrent Binance is de hoeveelheid verder gezakt. Sinds afgelopen dagen is de hoeveelheid Bitcoins gedaald naar een waarde van 2,24 miljoen. De algemene trend blijft daarmee negatief.

Figuur 1: Hoeveelheid Bitcoin op crypto exchange – bron: macromicro

Investeerders vluchten naar Bitcoin

Om te kijken hoe de korte- en langetermijn Bitcoin investeerders zich gedragen nemen we een kijkje naar de HODL Waves grafiek (figuur 2). HODL staat voor “hold on to dear life”. Investeerders die HODL’en zijn lange termijn investeerders. Over het algemeen is het een goede indicatie dat een bodem is bereikt wanneer er veel HODL’ers overblijven. De HODL Waves grafiek laat dit goed zien door het totaal aantal Bitcoin dat in omloop is te groeperen op basis van tijdsgroepen. De kleuren geven elk een periode weer dat Bitcoins zich in dezelfde wallet bevonden. Paars zijn bijvoorbeeld bitcoins die zich al 10+ jaar niet hebben veroerd. Jonge wallets ,waarbij Bitcoin zich minder dan 6 maanden op dezelfde wallet bevindt, worden weergegeven met een gele of rode kleur.

Opvallend genoeg zagen we na de periode van de FTX crash een stijging in jonge wallets, te zien in de kleuren rood en donker oranje. Dit komt waarschijnlijk doordat investeerders hun altcoins verkochten voor Bitcoin. Dit laat de kracht van Bitcoin zien en dat het in tijden van crisis in de crypto markt als toevluchtsoord dient.

Figuur 2: HODL Waves grafiek – bron: lookintobitcoin

Een vergelijkbare conclusie zien we ook terug in 2 andere grafieken. Namelijk die van het aantal wallets met 1 of meer Bitcoin en het aantal wallets met 100 of meer Bitcoin (figuur 3 en 4). Opvallend genoeg stijgen beide aantallen.

Figuur 3: Bitcoin wallets met meer dan 1 BTC – bron: Glassnode
Figuur 4: Bitcoin wallets met meer dan 100 BTC – bron: Glassnode

Indicaties van een bodem

Periodes van paniek zijn vaak een teken dat een bodem dichtbij is. Echter, zijn er metrieken die dit ondersteunen? Een manier om de markttrends van Bitcoin te begrijpen, is door de marktcycli te onderzoeken. Een marktcyclus verwijst naar de natuurlijke fluctuaties van prijzen die zich in de loop van de tijd op een markt voordoen. Figuur 5 laat de prijsontwikkelingen van Bitcoin zien samen met momenten dat de halvening plaatsvindt. Historisch gezien onstaan de bullruns zich in cycli van ongeveer vier jaar, steeds na een halvening. Na de bull cycle piek is er een langdurige periode van dalende prijzen, de bearmarkt, dat ongeveer een jaar duurt.

We zijn nu iets maar dan een jaar verwijdert van de all-time-high van Bitcoin. Deze was namelijk op 10 november met een prijs van meer dan $69.000 (bron: CoinGecko). De bodem van de voorgaande bullmarkt was op 17 december 2018, 4 jaar geleden dus. Zal de geschiedenis zich herhalen?

Figuur 5: Bitcoin prijs en de halving- bron: tradingview

Figuur 6 is een weergave van elke Bitcoin cyclus. Daarin zien we een interessante trend. Na een periode van snelle prijs groei zien we een periode dat de prijs met ups en downs consolideert rond een waarde van de 50% van zijn all-time-high. Vervolgens wordt de “final washout” ingeluid. Hierin lijken we ons op het huidige moment te begeven.

Figuur 6: Bitcoin cycli – bron: StockMoneyLizards

Figuur 7 laat de procentuele verschillen zien tussen de all-time-high en bodem van elke cyclus. In de afgelopen 2 bullcycli begaf de bodem zich op zo’n 86% en 83% van de all-time-high. De huidige Bitcoin prijs begeeft zich op 77,40% van de afgelopen all-time-high op 10 november 2021.

Figuur 7: Bitcoin prijs ten opzichte van all-time-high – bron: StockMoneyLizards

Conclusie

De waarde van bitcoin en andere cryptocurrencies kan zeer volatiel zijn en wordt beïnvloed door een breed scala aan factoren. Toch zien we op basis van de gekozen metrieken een interessante trend. We zien Bitcoin exchanges blijven verlaten en we zien ook dat investeerders vluchten naar Bitcoin. Dit is een indicatie dat de angst in de crypto markt nog steeds aanwezig is. Extreme angst is een teken van een bodem. Daarnaast zien we interessante parallellen met voorgaande crypto cycli. Een bodem lijkt in zicht.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Deep-dive: Is de Bitcoin bodem nabij? verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters