Deze On-Chain Bitcoin Data Signaleert Eerste Tekenen van Bull Markt

Het lijkt erop dat de tumultueuze periode waarin Bitcoin (BTC) een dieptepunt bereikte van $16.000 voorlopig achter ons ligt. Dergelijke momenten van paniek zijn doorgaans de scheidingslijn tussen kortetermijnbeleggers en HODL’ers, de toegewijde langetermijnbeleggers. Uit een analyse van on-chain data blijkt dat het aantal langetermijninvesteerders in Bitcoin toeneemt.

De onderstaande grafiek, afkomstig van het crypto-analyseplatform Glassnode, is een hulpmiddel om te meten welk percentage van de totale hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency – in dit geval BTC – wordt aangehouden voor de lange termijn. Deze metriek kan ook inzicht geven in de potentiële marktdruk. Als een aanzienlijk deel van de beschikbare voorraad gedurende lange tijd inactief is geweest, kan dit suggereren dat deze munten waarschijnlijk niet op korte termijn zullen worden verkocht, wat zou kunnen duiden op verminderde verkoopdruk.

FTX crash roeit korte termijn investeerders uit

Het is opmerkelijk dat het aantal HODL’ers, of langetermijninvesteerders, is toegenomen sinds het begin van 2023, parallel aan de crash van de crypto-exchange FTX. Dergelijke turbulente periodes leiden er vaak toe dat nieuwkomers in de investeringswereld hun bezittingen afstoten. Beleggers die instappen tijdens de hoogtepunten van een markt, vaak aangemoedigd door positief nieuws en aanbevelingen van vrienden, lopen het risico zich te laten leiden door kortetermijn-hypes in plaats van een weloverwogen strategie.

Daarentegen tonen langetermijn-investeerders vaak meer geduld en strategische finesse. Zij zijn het die vaak instappen en crypto’s opkopen tijdens perioden van marktongerustheid, wanneer anderen vluchten. Dit blijkt een winnende aanpak te zijn die de stabiliteit en het groeipotentieel van de markt op lange termijn erkent.

Percentage Bitcoin het laatst actief in 2+ jaar – Glassnode

Lange termijn investeerders sturen de bull markt

Als we naar de grafiek kijken zien we dat 55% van alle Bitcoins zich in de afgelopen 2 jaar niet heeft verroerd, een record. Het is een goed teken aangezien meer lange termijn investeerders voor een positief effect kunnen zorgen op de prijs van BTC. Investeerders met een lange termijn visie, die overtuigd zijn van hun investeringen, zijn essentieel om een nieuwe bull markt in te leiden. Dit zien we ook terug in de grafiek. Vooraf aan de bull markt van 2017 en 2021 zien we een periode dat het aantal toeneemt. 

Wanneer kunnen we een bull markt verwachten?

Hoe lang kan de accumulatieperiode van HODL’ers nog duren? Als we naar de grafiek kijken zien we dat dit best lang kan zijn. Voordat de bull markt in 2017 van start ging nam dit aantal gedurende 2015 en 2016 toe, zo’n 2 jaar dus. In de volgende bullmarkt duurde dit ongeveer een jaar, vanaf eind 2019 en gedurende 2020. Op het moment zijn lange termijn investeerders ongeveer een half jaar actief toe. Op basis van eerdere data is de conclusie te maken dat de volgende bull markt nog een jaar op zich laat wachten.

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht BTC of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Deze On-Chain Bitcoin Data Signaleert Eerste Tekenen van Bull Markt verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters