Do Kwon stuurde 10.000 Bitcoin van Terra naar een Zwitserse bankrekening

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) ontdekte dat Terra-oprichter Do Kwon na de implosie van het protocol voor 100 miljoen dollar aan Bitcoin witwaste. Het gaat om 10.000 Bitcoin die tot de reserves van Terraform Labs behoorde. Na de ineenstorting van het protocol stuurde hij ze vanuit de Luna Foundation Guard naar een cold wallet, om de Bitcoin vervolgens via een Zwitserse bankrekening om te zetten in fiatgeld.

Niet het enige

Dat is overigens niet het enige wat de SEC heeft gevonden. Naast de 100 miljoen dollar aan Bitcoin, ontdekten ze ook dat Do Kwon en Terra op kunstmatige wijze de TerraUSD probeerden te redden. In mei 2022 begon het Terra protocol te wankelen en verloor de TerraUSD stablecoin zijn koppeling met de Amerikaanse dollar.

In een poging om te voorkomen dat het protocol compleet zou instorten, probeerden Do Kwon en Terraform Labs derden ervan te overtuigen om “gigantische hoeveelheden” TerraUSD te kopen. Inmiddels weten we dat dit niet voldoende was om de boel te redden, maar het geeft wel aan in hoeverre ook zij wanhopig waren.

Daarnaast claimt de SEC dat verschillende tokens die gelinkt zijn aan de ineenstorting van Terra kwalificeerden als effect. Onder deze tokens schaart het onder andere TerraUSD, Luna, Wrapped Luna en de tokens die ontwikkeld zijn op Terra’s Mirror Protocol.

Grootschalige fraude

De aanklacht van de SEC richt zich ook jegens Chai, een zakenpartner van Terraform Labs. Chai is een Zuid-Koreaanse betaalapplicatie, die volgens de samenwerking de blockchain van Terra zou gebruiken voor het verwerken van betalingen. In werkelijkheid was daar echter helemaal geen sprake van en publiceerden ze simpelweg transacties op de blockchain van Terra, die in de echte wereld al hadden plaatsgevonden.

The SEC has charged Do Kwon with fraud – and their charges include how he lied about the Terra-Chai relationship.

In October, I grilled him on faking the Chai transaction data as well.

Full interview here: https://t.co/xZyRGFBYnh pic.twitter.com/iQ4XT8q7X7

— Laura Shin (@laurashin) February 17, 2023

Wat dit precies betekent voor investeerders is op dit moment onduidelijk. De kans lijkt klein dat zij überhaupt nog iets van de verloren fondsen zullen terugzien. Aan de andere kant is er de 100 miljoen dollar aan fiatgeld op de Zwitserse rekening, waar ongetwijfeld nog wat van over is. Wellicht dat daar nog iets mee gedaan kan worden om investeerders te compenseren.

Het bericht Do Kwon stuurde 10.000 Bitcoin van Terra naar een Zwitserse bankrekening verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters