ECB verhoogt wéér de rente en dat is slecht nieuws voor de cryptomarkt

In tegenstelling tot de Federal Reserve die besloot een pauze in te lassen met renteverhogingen, blijft de Europese Centrale Bank (ECB) de rente optrekken. Deze actie is gericht op het bestrijden van hoge prijsstijgingen in de eurozone.

Verhoging in strijd tegen inflatie

In een strijd tegen aanhoudende inflatie heeft de ECB besloten om de rente opnieuw met 0,25 procent te verhogen, waardoor deze nu op 3,5 procent staat. Het doel van deze reeks renteverhogingen is om het lenen van geld duurder te maken en daarmee de economie te verkoelen. Dit is de zevende renteverhoging in minder dan een jaar tijd.

Volgens ECB-president Christine Lagarde is de inflatie in Europa nog steeds “te lang te hoog”, ondanks dat deze momenteel daalt. Ze gaf aan dat de inflatie “sneller zou dalen als de dalende energie- en voedselprijzen sneller worden doorberekend”.

Vooruitblik: Verdere renteverhogingen in zicht

In een interview met vier grote Europese kranten gaf de president van De Nederlandsche Bank, Klaas Knot, enkele weken geleden aan dat de ECB de rente nog enkele keren zal moeten verhogen. Economisten, zoals die van ABN Amro, voorspellen een “milde recessie” in Nederland en Europa door de hogere ECB-rente dit jaar.

ECB-president Lagarde heeft ook aangegeven dat er geen overweging is geweest om een pauze in te lassen met renteverhogingen, zoals dat in de VS is gebeurd. Ze gaf zelfs aan dat “we de rente in juli waarschijnlijk ook zullen verhogen”.

Impact op de Cryptomarkt

De recente renteverhogingen door de ECB vormen geen positief nieuws voor de cryptomarkt. Doorgaans hebben renteverhogingen een drukkend effect op de prijzen van cryptocurrencies. Dit komt omdat een hogere rente traditioneel sparen aantrekkelijker maakt en beleggers kan aansporen om zich terug te trekken uit meer risicovolle beleggingen, zoals cryptocurrencies.

Veel beleggers hadden de hoop dat het strenge beleid van zowel de Federal Reserve als de ECB ten einde zou komen, wat de cryptomarkt mogelijk zou hebben gestimuleerd. Echter, de voortzetting van renteverhogingen door de ECB, ondanks de pauze door de Federal Reserve, kan deze hoop temperen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht ECB verhoogt wéér de rente en dat is slecht nieuws voor de cryptomarkt verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters