El Salvador schaft alle belastingen op tech innovatie af voor economische groei

El Salvador, het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel heeft ingevoerd, heeft besloten om alle belastingen op technologische innovaties af te schaffen. Deze stap valt samen met de oprichting van het Nationaal Bitcoin-kantoor (ONBTC) van het land. Dit kantoor staat ook wel bekend als ‘het Bitcoin-kantoor’.

Nayib Bukele zag in de grootste cryptomunt een middel om hyperinflatie en afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar tegen te gaan. Bitcoin ging op 7 september 2021 van start als officiële valuta binnen het land. In de afgelopen 18 maanden heeft El Salvador haar Bitcoin-investeringen geherstructureerd – zo werden kapitaalwinsten in veel gevallen gebruikt om het land te verbeteren.

Bukele gelooft dat het afschaffen van bepaalde belastingvereisten de technologische ontwikkeling zal versnellen. Op 1 april stuurde Bukele een officieel wetsvoorstel naar het Congres. Dit wetsvoorstel beschrijft het plan om alle inkomsten-, eigendoms- en kapitaalwinstbelastingen op technologische innovaties “zoals software programmeren, coderen, apps en AI-ontwikkeling, en fabricage van hardware voor computing en communicatie” effectief af te schaffen.

De oprichting van het Bitcoin-kantoor ondersteunt deze initiatieven. Het kantoor functioneert als een soort regelgevend orgaan voor gezamenlijke initiatieven onder Bitcoin-ondernemers en -bedrijven. Volgens de Asociación Bitcoin de El Salvador (Bitcoin Association of El Salvador) moet ONBTC “het land positioneren als een technologische en economische macht in de wereld”.

Daarnaast probeert Bukele El Salvador op diverse manieren opnieuw op de kaart te zetten. Bijvoorbeeld door toerisme te bevorderen, terrorisme tegen te gaan en te bouwen aan regionale bedrijfshubs.

Begin 2023 nam El Salvador wetgeving aan die een kader biedt voor ‘Bitcoin-backed’ obligaties, de Volcano Bonds geheten. Deze term is gebaseerd op de locatie van Bitcoin City, dat een duurzame crypto-mininghub moet worden. Deze hub wordt aangedreven door de hydrothermische energie van de nabijgelegen Conchagua-vulkaan.

The post El Salvador schaft alle belastingen op tech innovatie af voor economische groei appeared first on BLOX | Nieuws.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters