Extreem bearish scenario voor Bitcoin op de korte termijn

De Amerikaanse centrale bank verhoogde de afgelopen 17 maanden agressief de rente om de inflatie onder controle te krijgen. Die strategie levert langzaam succes op, maar de Amerikaanse economie begint daar onder te lijden. Deze week schoot onverwachts de werkloosheid omhoog van 3,5 naar 3,8 procent en ook de spaarpot van de Amerikaanse consument raakt langzaam leeg.

Een recessie komt steeds dichterbij, maar wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Recessie in aantocht voor Amerika

De onderstaande grafiek toont hoe sinds 1955 iedere campagne van renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank resulteerde in een recessie (grijze vlakken, onderstaande grafiek). Ook nu lijken de meeste indicatoren langzaam richting een recessie te wijzen.

Ondanks de renteverhogingen begon het jaar 2023 fantastisch voor bitcoin en andere risico-assets (aandelen). Inmiddels vertonen de koersen wat zwakte, maar die goede prestaties zorgden ervoor dat steeds meer mensen dachten dat een recessie vermeden kon worden.

Het aantal headlines over een zogenaamde “zachte landing” voor de Amerikaanse economie, een scenario waarin we een recessie weten te vermijden, neemt gigantisch toe. In de bovenstaande grafiek zien we dat dit ook in 2000 en 2006-2007 gebeurde. Uiteindelijk resulteerde dat in de DOTCOM-bubbel en de Kredietcrisis.

Wat dat betreft is de kans nog altijd zeer aanwezig dat we de komende maanden richting een recessie gaan.

Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers zou een recessie slecht nieuws zijn. Een recessie betekent namelijk dat mensen hun banen verliezen en dat ze investeringen moeten verkopen om het hoofd financieel boven water te houden. Wat dat betreft is een recessie op de korte termijn een bearish scenario voor bitcoin.

Als er geen recessie komt, dan blijft de Amerikaanse centrale bank de rente waarschijnlijk op dit verhoogde niveau houden totdat de inflatie teruggebracht is naar 2,0 procent.

Dat kan nog lang duren als de economie stabiel blijft, omdat de Amerikaanse consument dan kan blijven kopen, wat een opwaartse druk op de inflatie oplevert.

Om die reden is ook een scenario waarin we geen recessie krijgen bearish voor bitcoin. Zodoende is er op de korte termijn weinig bullish te vermelden en lijkt alleen de Spot Bitcoin ETF van BlackRock een wildcard.

Voor nu lijkt geduld de beste strategie ten aanzien van bitcoin. Voor het jaar 2024 ziet alles er alweer rooskleuriger uit met de bitcoin halving en de mogelijke goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF.

Om die reden blijf ik op dit moment defensief investeren. Dat wil zeggen dat ik voornamelijk Amerikaanse staatsobligaties koop, die dankzij de renteverhogingen een rendement van +/- 5 procent op jaarbasis uitbetalen.

Gratis nieuwsbrief

Meer van dit soort content? In mijn gratis nieuwsbrief genaamd De Geldpers schrijf ik regelmatig over bitcoin, de wereldeconomie, mijn beleggingen in aandelen, fysiek goud en nog veel meer op financieel gebied.

De Geldpers

Aanmelden kan door op de bovenstaande link te klikken!

Gratis 10 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Extreem bearish scenario voor Bitcoin op de korte termijn verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters