Fed-economen waarschuwen voor gigantische economische problemen

In een nieuw onderzoekspaper waarschuwen twee Federal Reserve economen voor de gezondheid van de Amerikaanse economie. Het aantal niet-financiële bedrijven die momenteel in financiële problemen verkeert staat volgens hen op een historisch hoog niveau. “Het percentage van niet-financiële bedrijven dat in de problemen zit staat op het hoogste niveau sinds de jaren 70 van de vorige eeuw”, aldus de economen.

Het percentage in kwestie ligt momenteel op 37 procent.

Impact moet nog komen

Op basis van hun berekeningen concluderen de economen van de Federal Reserve dat de daadwerkelijke impact van de agressieve rentecampagne van de centrale bank zich nog moet laten voelen.

“Met de 37 procent van de bedrijven die momenteel financiële stress ervaren, suggereren onze schattingen dat de recente renteverhogingen waarschijnlijk een sterker effect hebben op het investeringsklimaat, de werkloosheid en de algehele activiteit dan vorige rentecampagnes”, zo schrijven de economen.

“De effecten in onze analyse pieken ongeveer één of twee jaar na de schok, wat suggereert dat ze het meest voelbaar zijn in 2023 en 2024”, zo gaan zij verder.

Dat zou redelijk in lijn zijn met de verwachtingen van de meeste economen, die voor de komende maanden nog altijd een recessie voorzien. Moeten we ons dan echt zorgen maken?

Golf van ontslagen

Verder waarschuwt de Federal Reserve dat zijn eigen beleid de 37 procent aan gestresste bedrijven dichter naar hun faillissement kunnen brengen. Het falen van die bedrijven kan vervolgens een golf van werkloosheid opwekken.

“Onze analyse onderschat wellicht de daadwerkelijke effecten op de arbeidsmarkt, omdat de renteverhogingen mogelijk gestresste bedrijven richting hun faillissement kan duwen, wat kan bijdragen aan een golf van ontslagen”, aldus de Federal Reserve.

Ontslagen die hierdoor ontstaan zijn door de economen niet meegenomen in hun schattingen, waardoor we hun initiële schattingen als conservatief moeten beschouwen.

Het is nog maar de vraag of het een goede zaak is voor Bitcoin als er zich een gigantische recessie manifesteert. Meestal zie je dan immers dat mensen hun risico-assets verkopen voor assets waarmee ze de rekeningen en boodschappen mee kunnen betalen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Fed-economen waarschuwen voor gigantische economische problemen verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters