Federal Reserve lijkt strijd met inflatie te winnen, Bitcoin koers stijgt

Op 15 november kwam er wederom positief nieuws over de Amerikaanse inflatie naar buiten. Ditmaal ging het om de Producer Price Inflation (PPI) die in oktober met slechts 0,2 procent is gestegen ten opzichte van september. De verwachting was dat de prijzen voor producenten van consumptiegoederen met 0,4 procent gestegen waren.

Een mooie meevaller

Dat was op zichzelf al een meevaller. Uiteindelijk kwam daarmee de PPI op jaarbasis uit op 8,0 procent, terwijl werd ingezet op een score van 8,3 procent. Daarmee hobbelt de Federal Reserve langzaam maar zeker in de goede richting. Als reactie op dit nieuws schoot Bitcoin met ongeveer 2 procent omhoog en handelt het nu weer tegen de 17.000 dollar aan.

Dat is nog steeds een koers waar we, op basis van de resultaten uit het verleden, niet heel vrolijk van worden. De meeste mensen hadden zelfs verwacht en gehoopt dat we de bodem op 18 juni 2022 al hadden gehad. Wat dat betreft gooide het omvallen van FTX even roet in het eten. Daardoor zitten we wederom met een berg onzekerheid over de nabije toekomst.

Is de Federal Reserve aan de winnende hand?

Op basis van de inflatie, zowel de consumentenprijsindex als de PPI, lijkt de Federal Reserve de zaak steeds meer onder controle te hebben. Vergeet echter niet dat ze hiervoor de rente in een recordtempo hebben moeten verhogen. We zijn in maart 2022 begonnen met de renteverhogingen en zijn nog geen jaar verder.

Wat dat betreft duur het waarschijnlijk nog even voordat we de uiteindelijk effecten zullen voelen. Pas als bedrijven, individuen en overheden schulden moeten herfinancieren gaat het pijn doen. Dat moment komt nu steeds dichterbij.

Wist je bijvoorbeeld dat ruim 30 procent van de Amerikaans overheidsschuld binnen het jaar geherfinancierd moet worden? Als die straks tegen de huidige rente van gemiddeld 4 procent moeten lenen, dan hebben ze echt een probleem. Wat dat betreft kan het gevecht van de Federal Reserve tegen de inflatie nog wel een staartje krijgen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Federal Reserve lijkt strijd met inflatie te winnen, Bitcoin koers stijgt verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters