Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken

De Amerikaanse Federal Reserve werkt op dit moment samen met de Europese Centrale Bank (ECB) en vier andere centrale banken om de financiële stabiliteit te bewaken. Om de wereldwijde financiële stabiliteit te bewaken op crisismomenten zijn er zogenaamde swap lines geopend tussen verschillende centrale banken. Swap lines maken het mogelijk voor centrale banken om elkaars valuta snel uit te wisselen.

Waarom is dit belangrijk?

Dankzij dit soort swap lines is het voor centrale banken eenvoudiger om het systeem op specifieke plekken te overspoelen met Amerikaanse dollars als dit nodig is. Ook in de periode 2007-2008 en tijdens de COVID-19 pandemie werden er verschillende swap lines geopend tussen centrale banken.

Hiermee verbetert de liquiditeit binnen het financiële systeem. Als er plotseling een tekort aan dollars is op een bepaalde plek, dan kunnen deze lijnen mogelijk redding brengen voordat het te laat is en er banken omvallen.

Coordinated central bank action to enhance the provision of U.S. dollar liquidity: https://t.co/Qs4cYY8BFO

— Federal Reserve (@federalreserve) March 19, 2023

“Het netwerk aan swap lines tussen deze centrale banken is een set van beschikbare faciliteiten en fungeert als een belangrijke voorziening van liquiditeit om problemen op de wereldwijde kredietmarkten te verhelpen. Uiteindelijk moet dat het negatieve effect op de beschikbaarheid van krediet voor huishoudens en bedrijven wegnemen”, aldus de Federal Reserve.

Opvallend is dat de Federal Reserve in zijn verklaring geen directe verwijzing naar de bankencrisis opnam, terwijl het voor iedereen toch wel duidelijk is dat dit de hoofdreden is voor de maatregelen. Als de bankencrisis er niet was geweest, dan was er nu ook geen speculatie over een eventuele pauze van de Federal Reserve met betrekking tot de renteverhogingen.

Dit is geen geldprinterij

Het is belangrijk om te zien dat het openen van de swap lines niets te maken heeft met het printen van geld. “Het openen van swap lines versoepelt de financiële omstandigheden niet. Bijvoorbeeld: Je bent een dokter. De patiënt heeft een hartaanval. Je kunt de peddels die je nodig hebt om de patiënt te redden zien, maar je kunt er niet bij. Swap lines overhandigen je de peddels”, aldus Danielle DiMartino Booth over de swap lines.

MISINFORMATION PREVENTION MOMENT

Swap lines do NOT constitute loosening financial conditions.

One more example: You’re a doctor. A patient is having cardiac arrest. You can SEE the paddles to revive him/her but you can’t REACH the paddles. These swap lines HAND you the paddles. https://t.co/RXOPiBmsif

— Danielle DiMartino Booth (@DiMartinoBooth) March 19, 2023

Swap lines zijn een stukje gereedschap voor centrale banken die het mogelijk maken om op korte termijn kapitaal te lenen aan financiële instellingen op momenten van stress. In principe spreken we van een swap bij het omwisselen van twee valuta voor een bepaalde periode tegen een vooraf afgesproken rente.

Zo kan de Europese Centrale Bank bijvoorbeeld Amerikaanse dollars lenen in ruil voor euro’s bij de Federal Reserve, die het vervolgens in Europa kan verspreiden onder banken die dollars nodig hebben. In die zin is er dus niet direct sprake van geldcreatie, maar komt er wel tijdelijk extra liquiditeit in het systeem.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters