Federal Reserve verhoogt Amerikaanse rente naar hoogste niveau sinds 2001

De Amerikaanse centrale bank verhoogde de rente gisteravond met 0,25 procent naar de range van 5,25 tot 5,50 procent. Daarmee zet de Federal Reserve zijn gevecht tegen de inflatie voort, ondanks dat de prijzen al behoorlijk beginnen te dalen. Opvallend was dat Federal Reserve voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie uitsprak dat zijn centrale bank openstaat voor meer renteverhogingen.

Meer renteverhogingen mogelijk

In juni pauzeerde de Federal Reserve voor de eerste keer en veel analisten hadden verwacht dat de rentecampagne van de Amerikaanse centrale bank daarmee definitief ten einde was. Op dat moment moest de economie al 10 achtereenvolgende renteverhogingen in 15 maanden tijd verwerken.

De rente was al opgeklommen van 0,25 naar 5,25 procent en nu doet de Federal Reserve daar dus nog een schepje bovenop.

Het is “zeker mogelijk” dat de Federal Reserve de rente in september weer ophoogt, zo stelde Jerome Powell. Om daar vervolgens aan toe te voegen dat het “ook mogelijk is” dat ze de rente tijdens die vergadering op hetzelfde niveau houden.

Wat dat betreft heeft de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank dus precies niets gezegd. Het kan dooien en het kan vriezen. Daar hebben we als investeerders natuurlijk niet zoveel aan, maar het is dan ook niet de taak van Jerome Powell om ons te helpen.

Wat betekent deze renteverhoging voor Bitcoin?

Bitcoin lijkt amper te reageren op dit nieuwe rentebesluit van de Federal Reserve. De koers staat op een bescheiden plus van 0,71 procent voor de afgelopen 24 uur, waarmee er een koers van 29.367 dollar op de borden staat.

In principe liep alles zoals verwacht en hebben we weinig spannende uitspraken gezien van de voorzitter van de belangrijkste centrale bank ter wereld.

Het enige interessante is wellicht dat de economen van de Federal Reserve “gegeven de weerbaarheid van de economie” geen recessie meer voorspellen.

Tijdens de rentevergadering van juni voorspelden diezelfde economen nog een “milde recessie” die later dit jaar zou beginnen. Nu zijn ze dus van dat scenario afgestapt en verwachten ze dat de economie zichzelf overeind kan houden, ondanks de agressieve renteverhogingen van de afgelopen ~15 maanden.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Federal Reserve verhoogt Amerikaanse rente naar hoogste niveau sinds 2001 verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters