Federal Reserve waarschuwt voor exit 541 miljard dollar uit Amerikaanse banksysteem

De Federal Reserve claimt dat het Amerikaanse banksysteem in totaal 541 miljard dollar kan verliezen als gevolg van een zware recessie. Het gaat om een groep van 23 bankgiganten, waaronder JPMorgan Chase, Bank of America en Wells Fargo, die miljarden dollars zouden moeten inleveren als er een zware recessie komt. Dat verlies aan kapitaal zou voornamelijk bestaan uit 424 miljard dollar een verliezen op leningen.

Federal Reserve blijft optimistisch

Ondanks de verwachting dat het Amerikaanse banksysteem in een donker scenario ruim 500 miljard dollar zou verliezen, blijft de Federal Reserve optimistisch. “Alle 23 geteste banken bleven boven de kapitaalvereisten tijdens de hypothetische recessie, ondanks de verwachte verliezen van 541 miljard dollar”, aldus de Federal Reserve.

Tijdens de stresstest deed de Federal Reserve alsof er sprake was van een wereldwijde recessie, waarin de prijzen voor commercieel vastgoed met 40 procent inzakten en de huizenprijzen met 38 procent omlaag vielen.

De werkloosheid steeg in dit scenario met 6,4 procent naar een piek van 10 procent en de economische output van de Verenigde Staten daalde flink. Ondanks die pittige omstandigheden zouden de vier grootste banken volgens de Federal Reserve in leven blijven.

Dat is een hoopgevend resultaat voor de Amerikaanse bankensector, maar vergeet niet dat het hiermee om de theorie gaat. In de praktijk moet nog maar blijken of de bankensector inderdaad bestand is tegen een zware recessie, waarin een hoop onverwachtse zaken kunnen gebeuren.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

In principe nog helemaal niets, al lijkt de Federal Reserve zich met deze tests voor te bereiden op een mogelijke zware recessie. De Amerikaanse centrale bank spreekt uit dat zij verwachten dat de grootste banken een dergelijke storm zouden overleven, maar dat zegt nog niets over de kleinere banken binnen het systeem.

Alles bij elkaar blijft het lastig om op basis van de modellen die de Federal Reserve gebruikt met enige mate van zekerheid uitspraken te doen over het gehele financiële systeem. Vaak zijn het juist de verrassingen, die niet in de modellen terug te vinden waren, die voor de grootste ellende zorgen.

Dat zagen we ook bij de voorzichtige bankencrisis van maart 2023, waarna Bitcoin even in de raketmodus ging. Het is goed om te weten dat de Federal Reserve vertrouwen heeft in de stabiliteit van de Amerikaanse bankensector, maar een echte geruststelling kan dat op basis van alle gebeurtenissen uit het verleden niet zijn.

Op een paar uitzonderingen na zag niemand in 2008 immers ook een wereldwijde financiële crisis aankomen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Federal Reserve waarschuwt voor exit 541 miljard dollar uit Amerikaanse banksysteem verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters