Finland doneert€46,5 miljoen aan in beslag genomen Bitcoin aan Oekraïne

De Finse autoriteiten hebben voor 46,5 miljoen euro aan in beslag genomen Bitcoin verkocht. Volgens het persbericht gaat het om 1.889 Bitcoin waarvan het meerendeel voor 2018 in beslag is genomen.

In juli 2021 opende de Finse autoriteiten een tender om brokers uit te nodigen de Bitcoin namens hen te verkopen. Inmiddels is dat dus gelukt.

Lainvoimaiset virtuaalivaluutat on myyty

ℹ️Tiedote: https://t.co/rDuwneZAEu#Bitcoin #virtuaalivaluutat https://t.co/MeM4MCFsjI

— Tulli (@SuomenTulli) July 21, 2022

Finland had de markt beter kunnen timen

Kort na de beslissing van Finland om de in beslag genomen Bitcoin via een tender te verkopen bereikten we de all-time high van november. Bitcoin tikte destijds de 69.000 dollar aan, wat de voorraad van de Finse autoriteiten op een waarde van 130 miljoen dollar bracht. Over de aanbesteding van de overheid werd echter pas in april van dit jaar een definitief besluit genomen. Destijds zijn er twee bedrijven uitgekozen die de verkoop mochten uitvoeren.

Naas Bitcoin hebben de Finse autoriteiten ook andere cryptocurrency’s in bezit. Deze zijn echter “op zijn meest enkele honderdduizenden euro’s waard”, waardoor het niet interessant is om ze te verkopen. Op dit moment heeft het nog 90 Bitcoin over, waarvan het lot nog in handen van de rechters is. Die 90 Bitcoin hebben tegen de huidige koers van 22.854 dollar een waarde van ongeveer 2 miljoen dollar.

Opbrengsten naar Oekraïne

In april van dit jaar zei de Finse minster van financiën, Annika Saarikko, dat het land “tientallen miljoenen” die worden verdiend met de verkoop van Bitcoin, zal doneren aan Oekraïne. Een woordvoerder van de Finse autoriteiten vertelde aan Decrypt dat de volledige opbrengst van de verkoop naar Oekraïne gaat. Nieuwe financiële steun voor het land dat al sinds februari in oorlog is met Rusland.

Finland is overigens niet het enige land dat in beslag genomen Bitcoin van criminelen verkocht. Ook de Amerikaanse autoriteiten hebben in totaal 187.381 Bitcoin verkocht. Helaas voor de Amerikanen was ook hun timing niet bepaald goed en hebben ze relatief weinig overgehouden aan die verkopen. Met iets meer geduld waren die 187.381 Bitcoin nu miljarden waard geweest. In 2014 verkocht het bijvoorbeeld 29.657 Bitcoin van de Silk Road voor 18 miljoen dollar. Tegen de huidige koersen waren die bijna 700 miljoen dollar waard geweest.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Finland doneert€46,5 miljoen aan in beslag genomen Bitcoin aan Oekraïne verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters