Futuresmarkt wijst richting zware periode voor Bitcoin en altcoins

Op vrijdag 19 augustus viel de cryptomarkt als een baksteen naar beneden, maar belangrijker nog is de market cap die daarmee onder de 1 biljoen dollar dook. Een psychologische grens waar we alweer drie weken boven handelen, waardoor investeerders ervan overtuigd raakten dat het dieptepunt van 780 miljard dollar van 18 juni de absolute bodem was. Op het moment van schrijven noteert Bitcoin voor de afgelopen 24 uur een min van 7,70 procent, terwijl Ethereum het moet doen met een min van 10,71 procent.

Problemen op de futuresmarkt

Dat het sentiment momenteel bearish is blijkt wel uit de futuresmarkt. Normaal gesproken is er voor Bitcoin sprake van “contango”, wat betekent dat de futuresprijs van een asset hoger is dan de spotprijs. Contango ontstaat als men verwacht dat de koers van een asset met de tijd stijgt. Op basis daarvan willen investeerders een “premium” betalen over de spotkoers. In een gezonde markt handelt Bitcoin met een premium van 4 tot 8 procent op jaarbasis.

In dit geval heeft de koersdump van Bitcoin een totale uitwas van de premium op de futuresmarkt veroorzaakt. Hoe lager de premium, hoe meer vraag er op dit moment naar shorts is. Het lijkt er dan ook op dat handelaren momenteel hun risico op de spotmarkt proberen te hedgen met shorts op de futuresmarkt. Als het aan de professionals op de derivatenmarkt ligt komt er dus een moeilijke tijd aan voor Bitcoin en de cryptomarkt in zijn algemeenheid.

Margehandelaren compleet opgeblazen

Margehandel maakt het mogelijk om cryptocurrency te lenen om je handelspositie kunstmatig te vergroten. Dit doe je door bijvoorbeeld Bitcoin in onderpand te brengen, waarna je stablecoins krijgt die je kunt gebruiken om extra Bitcoin te kopen. Het risico wat je dan loopt is dat de koers van Bitcoin dusdanig zakt, dat je extra onderpand moet inbrengen of je Bitcoin moet verkopen om je lening te dekken. Als je leest over de “liquidatie van margehandelaren” dan gaat het over handelaren die gedwongen moeten verkopen om hun posities te dekken.

Net voor de enorme dump van de cryptomarkt was er sprake van een boost in de margehandel, wat betekent dat handelaren de koersval totaal niet zagen aankomen. De marge-leenverhouding van 17.0 geeft aan dat het vertrouwen net voor de dump enorm groot was. Wat betekent dat veel margehandelaren zijn opgeblazen tijdens deze correctie. 

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Futuresmarkt wijst richting zware periode voor Bitcoin en altcoins verscheen eerst op Newsbit.

Generated by Feedzy

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters