Greenpeace valt Bitcoin aan, maar krijgt kritiek op uitvoering

De internationale milieuorganisatie Greenpeace is al enige tijd bezig met een aanval op Bitcoin die de naam “Change The Code” draagt. Het grote doel van de publieke aanval is om Bitcoiners ervan te overtuigen dat het protocol moet overstappen van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Tot nu toe is die aanval weinig succesvol en het laatste wapenfeit van Greenpeace wordt zelfs omarmd door de Bitcoin-gemeenschap.

Some climate activists think #Bitcoin is just fake internet money they can safely ignore.

The truth? Bitcoin is causing dangerous amounts of real-world pollution from its ravenous consumption of fossil fuels, all due to its outdated code.

The solution? #ChangeTheCode pic.twitter.com/7wa7BMCzV5

— Greenpeace USA (@greenpeaceusa) March 23, 2023

Doodshoofd met laserogen

Greenpeace onthulde op 23 maart een kunstwerk dat de naam “Skyll of Satoshi” draagt. Het gaat om een doodshoofd met een Bitcoin-logo en rode laserogen. Juist die laserogen leiden tot hilariteit binnen de Bitcoin-gemeenschap, omdat Greenpeace hiermee (mogelijk onbedoeld) verwijst naar een populaire meme onder Bitcoiners.

Het blijft ook opvallend dat milieuorganisaties als Greenpeace zich drukmaken om Bitcoin, zonder dat ze zich eerst verdiepen in de materie. Juist het huidige financiële systeem, dat alleen maar kan bestaan bij eindeloze en steeds snellere groei is enorm slecht voor het klimaat.

Bitcoin, vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, zou overheden juist dwingen tot meer discipline. Het feit dat ons overheidsgeld op dit moment nergens aan gekoppeld is betekent dat we eindeloos van de toekomst kunnen lenen, wat we gezien de enorme (en groeiende) schuldenberg ook doen.

Een terugkeer naar iets als de goudstandaard of door ons geld aan Bitcoin te koppelen zou de samenleving niet per se verrijken, maar het zou wel goed zijn voor de planeet. Dit zou namelijk voor een terugkeer van discipline zorgen. Onder een Bitcoin-standaard kun je niet meer uitgeven dan je daadwerkelijk hebt.

Niet het enige argument

Dat is nog niet eens het enige argument voor een Bitcoin-standaard in de klimaatdiscussie. Bitcoin zorgt er namelijk ook voor dat de productie van duurzame energie winstgevender is. Het opwekken van duurzame energie is afhankelijk van de grillen van de natuur. Op sommige momenten leidt dat tot een overproductie die producenten niet kwijt kunnen aan het stroomnet.

Normaal gesproken gaat die productie verloren en verdienen zij daar niets aan. Bitcoin mining maakt het mogelijk om die extra productie op te vangen en voor producenten van duurzame energie een bodemprijs te genereren, waardoor zij winstgevender worden ten opzichte van meer vervuilende producenten van energie.

Daarnaast zien we dat steeds meer olie- en gasbedrijven Bitcoin mining inzetten om overtollige gasproductie, die normaal gesproken afgefakkeld zou worden, om te zetten in Bitcoin. Het bijzondere aan dit proces is dat er minder CO2 vrijkomt dan bij het normale affakkelen van het overtollige gas.

At today’s ASIC prices & hashrate:

$350M financing of vented methane $BTC mining:

* Makes the #BTC network emission negative
* Removes 32 M tonnes of CO2-e per year
* Equal to planting 0.5 Billion trees
* Projects are currently in planning
* 2025 will be a big year

— Daniel Batten (@DSBatten) March 21, 2023

Klimaatinvesteerders Daniel Batten, die zich sinds kort op Bitcoin mining stort, berekende zelfs dat Bitcoin op dit tempo al in 2025 CO2-negatief en dus klimaatpositief is, als het op deze voet doorgaat. Wat dat betreft zou Greenpeace er goed aan doen om zich nog eens wat meer in dit onderwerp te verdiepen.

The post Greenpeace valt Bitcoin aan, maar krijgt kritiek op uitvoering appeared first on BLOX | Nieuws.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters