Hacker die onuitgebrachte nummers van Ed Sheeran stal moet Bitcoin inleveren

Een hacker die erin slaagde om bijna 50.000 dollar aan Bitcoin te verdienen door ongepubliceerde muziek van Ed Sheeran te stelen moet zijn buit weer inleveren. Het gaat om Adrian Kwiatkowski uit het Engelse Ipswich, die voor 18 maanden in de gevangenis terechtkwam, nadat hij nieuwe muziek van 89 artiesten verkocht voor Bitcoin op het darkweb.

Hoe kreeg hij dit voor elkaar?

Kwiatkowski, die online opereert onder het pseudoniem ‘Spirdark,’ kreeg het voor elkaar om toegang te krijgen tot de accounts van enkele managementbedrijven. Met die accounts lukt het de hacker om de onuitgebrachte muziek van onder andere Ed Sheeran en de Amerikaanse rapper Lil Uze Vert te stelen.

Nadat de politie zijn hardeschijf confisqueerde vonden zij daar ongeveer 1.200 onuitgebrachte platen op. Uiteindelijk lukte het de autoriteiten om met zijn aan Spirdark gekoppelde emailadres zijn thuisadres te vinden.

Vervolgens bekende de hacker schuld op 14 verschillende auteursrechtinbreuken en nog enkele andere overtredingen. Alles bij elkaar leverde hem dat dus een gevangenisstraf op en moet hij de op het darkweb verdiende bedragen weer teruggeven. Wat dat betreft had de hacker zijn tijd en energie beter anders kunnen besteden.

Nog langer de bak in?

Als het Kwiatkowski niet lukt om het bedrag van ruim 100.000 dollar – dat hij van de rechter moet terugbetalen – op te hoesten, dan verlengen ze zijn gevangenisstraf met nog eens 18 maanden. Als onderdeel van de uitspraak van de rechter moet hij ook 2,64 Bitcoin teruglever en nog eens ruim 50.000 dollar van zijn bankrekening.

Het pakken van Kwiatkowski markeert de eerst confiscatie van Bitcoin voor de Police Intellectual Property Crime United (PIPCU), een organisatie met een focus op intellectueel eigendomsrecht, waar dus ook muziek onder valt.

“Ons werk stopt niet bij de veroordeling en dit resultaat betekent dat Kwiatkowski niet meer kan profiteren van het geld dat hij verdiende met zijn criminele activiteiten”, aldus de reactie van de PIPCU zelf.

Het gaat met 2,64 Bitcoin niet om een gigantisch bedrag, maar nieuwswaardig is het wel omdat het om de muziek van artiesten als Ed Sheeran gaat. Ergens blijft het ook bijzonder dat het zo makkelijk blijkt om ongepubliceerde muziek van dit soort grootheden te stelen.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Hacker die onuitgebrachte nummers van Ed Sheeran stal moet Bitcoin inleveren verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters