Hashrate Bitcoin bereikte nieuw record in mei

De activiteit op het netwerk van Bitcoin is voor de vijfde maand op rij gestegen. Op zich is dat geen toeval, omdat we vanaf 21 januari gebruik kunnen maken van Bitcoin Ordinals, het protocol waarmee het mogelijk is om NFTs te lanceren op de blockchain van Bitcoin. Ook de hashrate en de transactiekosten zijn in mei flink opgeklommen.

Jammer genoeg deed de koers niet mee aan de stijgingen, want die daalde met 8 procent.

Daling van de hashrate?

Als je het aan Reginald Smith van JPMorgan vraagt, dan is het snel voorbij met de stijgingen van de hashrate. In mei is de hashrate voor de vijfde maand op rij gestegen en Smith verwacht onder andere op basis daarvan dat er wat vertraging in de groei komt.

“Ons gevoel is dat de groei van de hashrate de komende maanden wat vertraagt, omdat er weinig mining-apparaten beschikbaar zijn voor de markt”, aldus Smith.

Wat de market cap van beursgenoteerde miners betreft zagen we afgelopen maand een stijging van 5,0 procent naar 6,7 miljard dollar. Daarmee begint de markt voor beursgenoteerde miners in de Verenigde Staten een behoorlijke omvang aan te nemen.

Moeilijkheidsgraad omhoog

Samen met de hashrate is ook de moeilijkheidsgraad voor het minen van nieuwe Bitcoin toegenomen. Op zich is dat niet vreemd, omdat deze twee indicatoren meestal redelijk synchroon bewegen. Als de hashrate stijgt, dan neemt de moeilijkheidsgraad toe om te bewaken dat er geheel volgens de regels iedere 10 minuten een blok bijkomt.

Als de moeilijkheidsgraad niet zou aanpassen en de hashrate zou stijgen, dan zouden de blokken in een veel hoger tempo binnenkomen. Zonder de difficulty adjustment die in de code van Bitcoin zit, zouden alle 21 miljoen Bitcoin nu al op de markt zijn.

Door dat ingenieuze mechanisme van Satoshi Nakamoto blijft de uitgifte van nieuwe Bitcoin stabiel en voorspelbaar. Niet alleen de hashrate en de moeilijkheidsgraad, maar ook de transactiekosten zijn in mei gestegen naar meer dan 5 Bitcoin per blok.

Dat zorgt ervoor dat de mining-industrie behoorlijke winsten mocht opschrijven in het eerste kwartaal van 2023. Allemaal dankzij de opkomst van Bitcoin Ordinals, wat voor een gigantische hoeveelheid transacties zorgde.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Hashrate Bitcoin bereikte nieuw record in mei verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters