Hoe gaat het met het Bitcoin Lightning Network?

Je bent er vast mee bekend dat de Bitcoin blockchain maar vijf tot zeven transacties per seconde kan verwerken. Als we ooit massaal onze dagelijkse boodschappen en koffietjes bij de Starbucks willen afrekenen met Bitcoin, dan moet dat getal echt omhoog. Om Bitcoin te laten opschalen is het Lightning Network bedacht, waarmee de transactiecapaciteit in theorie naar enkele miljoenen transacties per seconde kan.

De ontwikkeling van het Lightning Network

De afgelopen jaren is de capaciteit van het Lightning Network en daarmee de populariteit van deze technologie enorm toegenomen. De blauwe lijn toont het aantal Bitcoin dat momenteel in het Lightning Network zit. Zoals je kunt zien is de technologie met name in 2021 en 2022 geëxplodeerd.

Inmiddels zitten we qua capaciteit echter in een behoorlijke dip, wat betekent dat veel mensen hun Bitcoin uit het netwerk halen. Is het dan klaar met de ontwikkeling van het Lightning Network? Voor die conclusie lijkt het nog te vroeg.

Jammer genoeg zien we op dit moment een vergelijkbare tendens voor het aantal Lightning Nodes. Ook op dit vlak staat de ontwikkeling van het Lightning Network stil en lijkt het wachten op grote nieuwe doorbraken voor de technologie. Heel eerlijk gezegd is de technologie ook nog niet klaar voor gebruik op grote schaal, waardoor dit niet per definitie slecht hoeft te zijn.

Waarom stagneert de ontwikkeling?

De ontwikkeling stagneert op dit moment waarschijnlijk omdat de nieuwigheid er wel een beetje af is. Veel mensen hebben het geprobeerd en zijn tot de conclusie gekomen dat het nog niet optimaal werkt zoals het zou moeten.

Toch zien we steeds meer beursplatformen de technologie omarmen, wat op termijn voor een verhoogde adoptie moet zorgen. Een kleine dip hoeft immers niet te betekenen dat het meteen helemaal voorbij is.

Verder zien we de afgelopen tijd weer veel focus op Bitcoin als store of value en juist niet als betaalmiddel. In principe is Bitcoin door Satoshi Nakamoto ook niet ontwerpen om alle betalingen ter wereld te verwerken.

Bitcoin is met name interessant vanwege zijn absolute schaarste van 21 miljoen eenheden, wat ook de reden is voor bijvoorbeeld BlackRock om met een Spot Bitcoin ETF in de markt te stappen. Wat dat betreft is het allemaal geen ramp, maar het is jammer om te zien dat de ontwikkeling wat terugvalt.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Maak een Bitvavo account

Je wordt doorgestuurd naar

Het bericht Hoe gaat het met het Bitcoin Lightning Network? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters