Inflatiestress neemt toe in Amerika, wat betekent dit voor Bitcoin?

Het jaar 2022 stond in het teken van inflatie en de renteverhogingen van centrale banken om die inflatie te blussen. Helaas voor ons als investeerders is het centrale banken nog niet gelukt om de inflatie echt onder de duim te krijgen. We spreken in dit geval van “helaas”, omdat renteverhogingen een negatief effect op de koersen van Bitcoin en andere financiële assets hebben.

Inflatiestress neemt toe

Nu lijkt de Cleveland Federal Reserve te suggereren dat de verwachtingen over de inflatie op de korte termijn weer de verkeerde kant opvallen. Op vrijdag onthulde de University of Michigan consumer sentiment index bijvoorbeeld dat de inflatieverwachtingen voor het komende jaar op 4,6 procent liggen, terwijl dat in maart nog 3,6 procent was.

Ook de data van de New York Fed voor maart laten een hogere inflatieverwachting zien. Verder deelde de New York Fed op maandag een rapport waaruit blijkt dat de salarissen weer stijgende zijn, wat ook een risico is voor de inflatie.

Het gemiddelde fulltime loon in New York is inmiddels opgeklommen van 59.834 naar 62.088 dollar per jaar. Wat dat betreft kan het voor de Federal Reserve interessant zijn om nu hard in te grijpen, zodat deze trend afkoelt en er niet voor zorgt dat de inflatie straks weer verder oploopt.

Opwaartse druk

De opwaartse druk op de inflatie die ook Ina Hajdini van de Cleveland Fed waarneemt kan ervoor zorgen dat de Federal Reserve nog agressiever uit de hoek moet komen. In principe is dat mogelijk, omdat de werkloosheid op dit moment nog extreem laag is in de Verenigde Staten. Die ligt momenteel op 3,5 procent.

Wat dat betreft heeft de Federal Reserve nog wel wat ruimte om de rente verder te verhogen en daarmee de inflatie te beteugelen. John Williams van de New York Fed is wat meer optimistisch over de inflatie.

Afgelopen week deelde Williams dat hij de inflatie, die nu op 5 procent ligt, uiteindelijk ziet zakken naar 3,75 procent in 2023 en 2 procent in 2025. Het duurt wat dat betreft nog even voordat de Federal Reserve zijn doel bereikt, maar het gaat langzamerhand wel de goede kant op met de inflatie.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Inflatiestress neemt toe in Amerika, wat betekent dit voor Bitcoin? verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters