JPMorgan strateeg voorspelt gigantische koersdaling aandelen

JPMorgan strateeg Nikolaos Panigirtzoglou zegt dat hij een gigantische koersdaling voor de aandelenmarkt verwacht. Dit baseert hij op het feit dat institutionele beleggers een bepaalde balans in hun portfolio moeten aanhouden, die op dit moment verdwenen is door de sterke prestaties van aandelen. Als gevolg daarvan moeten ze volgens hem 150 miljard dollar aan aandelenposities van de hand doen, die op basis van zijn analyse weleens naar de obligatiemarkt kunnen stromen.

Een groot gat

In zijn analyse spreekt Panigirtzoglou van een gigantisch gat tussen aandelen en obligaties. “De laatste keer dat we zo’n gat hadden tussen aandelen en obligaties in een tegengestelde richting was in het vierde kwartaal van 2021. Het herbalanceren hiervan kan een correctie van 3 tot 5 procent veroorzaken voor aandelen”, aldus de analist van de grote Amerikaanse zakenbank.

Vanaf maart gemeten is de S&P 500 met ongeveer 15 procent gestegen. Over datzelfde tijdsfram is de iShares Core U.S. Aggregate Bond ETF met 1 procent gestegen. Deze tracker voor de prestaties van Amerikaanse top-obligaties, waar niet alleen staatsobligaties onder vallen.

Hier zitten ook obligaties van grote bedrijven in, die een met de Amerikaanse overheid vergelijkbare kredietwaardigheid hebben. Over het algemeen ziet men deze obligaties als mega veilige investeringen, maar echt veel rendement kun je er daardoor ook niet op pakken.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

De grote vraag voor ons is natuurlijk wat deze ontwikkeling zou betekenen voor Bitcoin. In directe zin betekent dit vrij weinig voor Bitcoin, maar indirect zou het voor stijgingen kunnen zorgen. Investeerders die momenteel in aandelen zitten, kunnen er uit angst voor deze balansoefening voor kiezen om hun aandelen voor Bitcoin te verkopen.

Dit kunnen zij doen als deze investeerders bijvoorbeeld niet in staatsobligaties of andere vormen van obligaties willen stappen en liever voor de absolute schaarste van Bitcoin kiezen.

De rally van de aandelenmarkt lijkt langzaam maar zeker een climax te bereiken, wat voor Bitcoin een goede zaak kan zijn. Vooral de afgelopen weken ligt de aandacht namelijk vooral op aandelen.

Bitcoin kan wat dat betreft profiteren van de ellende die Panigirtzoglou voorspelt tegenover Bloomberg. Uiteindelijk moeten we nog maar zien hoe het allemaal loopt, maar het is mooi om te zien dat er langzaam maar zeker weer wat positievere narratieve ontstaan rondom de digitale munt.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht JPMorgan strateeg voorspelt gigantische koersdaling aandelen verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters