Kasperspy: ‘phishingaanvallen crypto met 40% gestegen in één jaar

De Russische aanbieder van cybersecurity- en antivirusdiensten, Kaspersky, heeft in het afgelopen jaar meer dan 5 miljoen crypto-phishingaanvallen waargenomen. Dit aantal ligt hoger dan de iets meer dan 3,5 miljoen van het voorgaande jaar.

40% toename in crypto phishingaanvallen

Crypto phishingaanvallen zijn in één jaar tijd met 40% toegenomen, zo blijkt uit een rapport van Kaspersky. De Russische cybersecurity- en antivirusprovider signaleerde in totaal meer dan 5 miljoen phishingaanvallen op cryptogebruikers in het afgelopen jaar. Dat zijn er ruim anderhalf miljoen meer dan in het jaar daarvoor.

Een opvallende verschuiving is dat kwaadwillende criminelen minder traditionele financiële bedreigingen gebruiken, zoals desktop- en mobiele bankmalware. In plaats daarvan leggen zij steeds meer de nadruk op phishing. Het doelwit zijn investeerders die door middel van nepwebsites en communicatiekanalen worden verleid tot het delen van persoonlijke informatie, zoals privésleutels. Dit geeft de criminelen toegang tot de crypto-wallets en -assets van de slachtoffers.

Uit een enquête uitgevoerd door Kaspersky blijkt dat één op de zeven respondenten aangaf slachtoffer te zijn geworden van een cryptocurrency phishingaanval. Hoewel phishingaanvallen meestal worden uitgevoerd met behulp van weggeefacties of nep-wallet phishingpagina’s, blijven de aanvallers hun methoden verfijnen.

Experts waarschuwen voor een groeiende dreiging voor investeerders

Kaspersky kon niet voorspellen of de trend zich zal voortzetten in 2023, maar waarschuwt dat phishingaanvallen nog altijd aan populariteit winnen onder oplichters. Recentelijk heeft hardware-cryptocurrency wallet-provider Trezor nog een waarschuwing afgegeven tegen pogingen om gebruikers te misleiden door hen te verleiden hun herstelfrase in te voeren op een nep-Trezor site.

Volgens Kaspersky blijft crypto een symbool van snel rijk worden met minimale inspanning. Dit trekt oplichters aan om nieuwe technieken en verhalen te bedenken om argeloze crypto-investeerders te verleiden. Zo werden recentelijk Arbitrum-investeerders blootgesteld aan een phishing-link via het officiële Discord-account van het bedrijf. Een hacker was erin geslaagd in te breken in het account van een van de ontwikkelaars van Arbitrum, waarna er een nepaankondiging met een phishing-link werd gedeeld.

Wie vervolgens op deze link klikte, werd doorgestuurd naar een lege website met de tekst “Astaghfirullah”, wat zoveel betekent als “Ik zoek vergiffenis in God”. Naast religieuze betekenissen kan deze term ook worden gebruikt om afkeuring of ongeloof uit te drukken.

Koop je Bitcoins

Dit doe je op

Het bericht Kasperspy: ‘phishingaanvallen crypto met 40% gestegen in één jaar verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters