Koersschok op komst? Bitcoin NUPL suggereert Flinke Prijsstijging

Juli bleek voor de crypto-sector een relatief rustige maand te zijn, met Bitcoin (BTC) die weinig beweging vertoonde. Aan het begin van de maand, op 1 juli, schommelde de BTC-koers net boven de $30.000. Gedurende de maand zagen we een lichte daling, waarbij de munt de maand afsloot rond de $29.000. Nu hopen we dat augustus meer dynamiek en opwinding zal brengen voor het leidende crypto-project.

De Bitcoin NUPL metriek

Ondanks de relatieve rust in de cryptomarkt in juli, wijst de Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) – een indicatie van de marktsentimenten – op de mogelijkheid van een prijsstijging op middellange termijn. De NUPL meet de verhouding tussen winsten en verliezen die nog niet gerealiseerd zijn voor alle Bitcoins in omloop, een waardevol inzicht in de stemming van investeerders.

Als je de onderstaande grafiek bekijkt, kun je zien dat verschillende kleuren verschillende fasen van het marktsentiment weergeven: van capitulatie tot hoop/angst, optimisme/ontkenning en uiteindelijk euforie/hebzucht.

De NUPL-waarde varieert tussen -0,5 en +0,5. Als het de +0,5 nadert, betekent dit dat de markt in de euforie/hebzucht fase is, vaak een teken van een marktpiek en mogelijk overmatige speculatie. Op dit moment zit de NUPL rond de 0,3, wat suggereert dat we ons in de optimisme/ontkenning fase bevinden. Dit kan wijzen op aanhoudende groei, maar ook op mogelijke overwaardering. Terwijl we hopen op meer dynamiek in augustus voor Bitcoin, is het verstandig om deze indicatoren nauwlettend in de gaten te houden.

Bitcoin Net Unrealized Profit/Loss (NUPL) – Glassnode

Bitcoin’s historische trend

In de huidige bear markt vond de capitulatie fase plaats gedurende de FTX crash, tussen oktober en januari. De markt begaf zich in een maximale staat van paniek. Als uitzoomen, zoals in onderstaande grafiek van LookIntoBitcoin is te zien, kunnen we een historische trend identificeren.

Historisch gezien zien we namelijk na een capitulatie evenement een stijgende prijs tot in de geloof/ontkenning fase. Op het moment bevinden we ons in de optimisme/angst fase en lijkt het waarschijnlijk dat de prijs nog even verder zal stijgen, voordat een grote correctie plaatsvindt. Over het algemeen komen we dan niet meer in de hoop/angst fase terecht, echter bleek de start van corona, eind 2020, een uitzondering op die regel.

Bitcoin Net Unrealized Profit/Loss – LookIntoBitcoin

Hoewel de NUPL-waarde een aankomende prijsstijging lijkt te suggereren, sluit dit niet uit dat er op korte termijn prijsdalingen kunnen optreden. De NUPL is een waardevol hulpmiddel om inzicht te krijgen in de huidige marktstemming, maar biedt geen absolute garantie voor toekomstige prijsbewegingen. Zoals altijd bij financiële indicatoren, is het raadzaam ze te gebruiken als onderdeel van een breder scala aan tools en in overeenstemming met een weloverwogen beleggingsstrategie.

Het bericht Koersschok op komst? Bitcoin NUPL suggereert Flinke Prijsstijging verscheen eerst op Newsbit.

My Newsletter

Sign Up For Updates & Newsletters